De satsar vid Nordens största insjöbad

En hotellägarfamilj satsar för utveckla Varamobaden med fräscha boenden och fler aktiviteter. Nu hoppas man på en lång och härlig sommar.

Pappa och dotter arbetar sida vid sida, tillsammans med sonen John.

Pappa och dotter arbetar sida vid sida, tillsammans med sonen John.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-02-28 09:30

Det är familjen Andersson med pappa Lars och barnen Elin, 27 år och John, 23 år, som står bakom satsningen.

I mars förra året skrev man kontrakt med Motala kommun om ett arrende på tio år av stugbyn i Varamon som invigdes sommaren 1984.

Därmed sattes spaden i jorden för en målmedveten satsning om att skapa en attraktiv och fräsch anläggning med möjlighet till året-runt-boende.

Det hela startade när Lars Andersson köpte Röda korsets fastighet på Östermalmsgatan som i april 2013 invigdes under namnet Hotell Östermalm.

Satsningen föll väl ut och när Motala kommun våren 2015 gick ut med intresseförfrågan gällande stugbyn i Varamon, man efterlyste där en privat entreprenör för den fortsatta driften, var Andersson inte sen med att svara.

– Vi berättade om våra planer, hur vi ville utveckla stugbyn och det föll dem tydligen i smaken. De hade väl också lite koll på hur vi hade byggt upp hotellet på Östermalmsgatan, säger Lars som berättar att han känner extra mycket för Varamon eftersom han bor där och att barnen vuxit upp med stugbyn inpå husknutarna.

– Vi sprang och lekte här när vi var små. Det är vår bakgård, liksom, skrattar Elin Andersson som liksom lillbrorsan John är med i företaget och därmed också engagerad i planeringen för det som nu är på väg att växa fram.

Efter namnbytet till "Strandstugorna i Varamon" har det hänt en hel del.

Stugorna, tolv till antalet, förses till exempel med tilläggsisolering.

Huskropparna har också målats om, bland annat utvändigt där den tidigare gula fasaden fått ge vika för en ljusgrå kulör.

– Den passar bättre in i miljön med Vättern bara ett stenkast bort och alla träden runt omkring, tycker Elin och får medhåll av Lars.

Sex stugor byggs om till så kallad komfortmodell där utrustningen som består av sängar och pentry med eget kök blir av hotellstandard.

I en framtid hoppas familjen Andersson att kommunen ombesörjer så att vatten och avloppsledningar dras fram till stugorna.

I väntan på det finns ett gemensamhetsutrymme med duschar, tvättstuga och kök.

– Vi har byggt ut den delen för att skapa lite bättre med utrymme, förklarar Lars som menar att det är viktigt att skynda långsamt för att allting ska bli bra.

– Målsättningen är att skapa en attraktiv anläggning som passar såväl företag som föreningar och privatpersoner. Det ska vara ett bra boende till priser som känns överkomliga. Miljön ska upplevas som avkopplande och trevlig, säger Elin som berättar att bokningarna förra sommaren låg på en relativ hög nivå.

Helgerna med Vätternrundan och Folkracefestivalen som dragplåster är mer eller mindre fullbokade och trycket på anläggningen under veckorna väntas också stiga i år.

Att vädret i det sammanhanget spelar en viktig roll behöver kanske inte påpekas.

– Vi har flera olika idéer som vi bollar fram och tillbaka. Vi funderar på att bygga en femkampsbana här utanför och också en scen där vi kan köra musikkvällar. Varför inte en större grillplats där gästerna kan samlas och där vi kan bjuda in kockar som kör utbildningskvällar med lite olika teman.

Familjen Andersson gillar att vara delaktig i ett Varamon som lockar fler besökare.

– Det finns flera duktiga entreprenörer här och tillsammans kan vi skapa en plats där alla känner tillhörighet, oavsett om man kommer hit för en enda dag vid stranden eller om man tänkt sig en längre vistelse.

Första april öppnar Strandstugorna för säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om