De tänker om för att skapa möjligheter att överleva

Beskedet att Motala kommun inte bidrar med pengar till Motala Fontänhus väckte stor oro och frustration. Men nu ser verksamheten framåt, både vad gäller ekonomi och eventuella samarbeten.

För Jakob och Carl har verksamheten och gemenskapen på Motala Fontänhus varit livsviktig, berättar de.

För Jakob och Carl har verksamheten och gemenskapen på Motala Fontänhus varit livsviktig, berättar de.

Foto: Rita Furbring

Motala2023-10-12 10:00

Nyligen tog kommunstyrelsen beslutet att inte bidra med 3,3 miljoner kronor, fördelat under en treårsperiod, till Motala Fontänhus. S, C och MP reserverade sig mot beslutet. Men Samverkans argument var framför allt att Fontänhuset redan får pengar från Samordningsförbundet Västra Östergötland, dit kommunen redan bidrar med pengar, men har planer på att avveckla.

Verksamheten i Motala, ett av 14 Fontänhus i Sverige, har i uppdrag att jobba med människor med psykisk ohälsa genom arbetsinriktad rehabilitering. I dag finns här omkring 165 medlemmar.

Beskedet, att inte få ekonomiskt stöd från kommunen, möttes med ett uppror i sociala medier där medlemmarna ifrågasatte kommunens prioriteringar. Ett mail skickades också ut till flera instanser, att det fanns en risk att verksamheten tvingas stänga redan efter nyår. 

– Jag blev arg. Jag kan inte förstå att vi inte kan få bidrag. Verksamheten betyder så mycket för så många personer. Folk reser sig allt eftersom här, säger Jakob, en av medlemmarna och fortsätter:

– Det finns en gemenskap, en anledning att gå upp på morgonen.

undefined
"Det finns en gemenskap, en anledning att gå upp på morgonen", säger Jakob om sin relation till Motala Fontänhus.

Carl, en annan medlem, håller med och tycker att det är väldigt givande att få träffa många nya människor som alla kommer till Motala Fontänhus av egen fri vilja.

– Det saknas kunskap om vilka vi är, säger han.

Vilken förändring har verksamheten inneburit för dig?

– Jag inser hur ensam jag har varit.

Verksamhetsansvarig Joakim Ragnar medger att det har varit en turbulent tid.

– Väldigt många här var ledsna och det uppstod en oro, för det finns inget annat för dom som kommer hit. Det finns inget liknande i länet, säger han.

undefined
Jakob och Carl, tillsammans med verksamhetsansvarig Joakim Ragnar, hoppas på att hitta nya ekonomiska vägar och samarbeten för att kunna finnas kvar i Motala.

Samtidigt har motgången lett till att verksamheten nu tänkt om. Tillfälliga neddragningar i personalen planeras för att klara ekonomin till årsskiftet. I februari väntar, förhoppningsvis, ett nytt årligt stöd från Socialstyrelsen, likaså pengar från Samordningsförbundet. 

Ragnar avslöjar också att diskussioner förs om ett eventuellt samarbete med Motala kommun.

– Hur och på vilket sätt vi skulle kunna komplettera det kommunen inte kan erbjuda idag, säger han.

Rent ekonomiskt väljer Motala Fontänhus också att tänka bredare mot tidigare.

– Vi söker medel från helt andra håll och från offentliga personer i Sverige.

Vilka de är vill inte verksamhetsansvarige avslöja än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!