Det börjar med att äggen levereras till företaget PF-Food AB som ägs av Mixum AB och KGs Ägg AB i Linköping till 50 procent var. Företaget ligger i samma lokaler som Mixum, på Turbinvägen i Motala.
Äggen kommer lastade på pallar i kartor med 30 ägg i varje. Hela långtradare med ägg kommer fullastade.
Det är inte vilka ägg som helst som fungerar.
– Vi måste veta exakt när de är värpta, säger Magnus Franzén, vd för Mixum AB.
Det ska ha gått 14 dagar från att äggen värpts för att det ska vara perfekta förutsättningar. Är äggen för färska sitter skalet fast och det är svårt att skala. Är de äldre än 14 dagar är äggen inte längre exakt äggformade utan har fått en lite grop på grund av luftfickan som bildas i äggen och det är inte dekorativt. Rätt ålder på äggen är viktig för att den mekaniserade processen ska fungera.
Äggen lastas in i kokrummet där Saleem Selman tar hand om dem. Han laddar kokmaskinen med ägg. Han lyfter på 30 med varje tag.
Gulan ska vara snyggt centrerad i ett ägg.
– Därför roterar våra ägg under kokprocessen, säger Magnus Franzén.
Kokningen sker på ett band där äggen går in i maskinen och ner i vatten. Kokningen är lite av en företagshemlighet, men principen är att det ska koka längre än vi är vana vid och i lite lägre temperatur. Temperaturen regleras så exakt att den har en decimal.
– Ägget måste vara hårdkokt både för att vi ska garantera att det inte kan innehålla någon smitta och för kunden som rent praktiskt inte kan ha rinniga ägg, säger Franzén.
När äggen kokat klart går det löpande bandet vidare och släpper ner äggen i för kylning i ett stort kar. Äggen ska kylas snabbt och länge annars blir det en grå hinna runt gulan vilket inte är snyggt. De kyls i kallvatten som hålls kallt med hjälp av ismaskiner.
Nu har äggen hamnat i ett annat rum som är en livsmedelszon på företaget så här krävs nätmössa, skyddsrock och som gäst blåa plastöverdrag på skorna.
Bandet fångar upp de välkylda äggen och släpper ner dem i ett avlångt fack med en åttakantig bult i botten som gör att de roterande äggens skal krackelerar. De går sen direkt till viktbelastade plastrullar som kavlar av skalet.
– När äggen ligger där under och rullar så vrider skalet av sig, säger Franzén.
Äggen trillar sen ner på ett band där Harri Halmemies tar emot dem. Han kontrollerar varje ägg. Trasiga ägg rensas bort och kan sen bli äggsallad. Skalrester som maskinen inte fått bort rensar han bort för hand. Hela och fina ägg släpper han vidare på bandet.
Ungefär 13 procent av ägget är skal och det transporteras åt motsatt håll in i ett annat utrymme där det hamnar i en container. Det levereras sen till en lantbrukare som blandar det med gödsel och sprider det på åkrarna som jordförbättringsmedel. Äggskalen bidrar med kalk till kalkfattig mark.
De ägg som passerat Harri Halmemies går vidare och hamnar i plasthinkar som kan ta fyra kilo ägg. När de är fyllda åker hinkarna vidare på bandet och vattenlag med några promille citronsyra fylls på. Därefter plastas hinken av ännu en maskin och får sedan ett lock. Då de producerar ägg till salladsbarer hamnar äggen istället i plasttråg och vakuumförsluts med plastfilm. De äggen ligger inte i någon lag.
Därefter väntar nya lastbilar på att lastas och äggen hamnar i salladsbarer, på äggmackor och smörgåsbord