De har hittat nya vänner

En vän kan betyda så mycket. Fråga bara deltagarna i projektet Språkvän som dragit igång i Motala.

Vänner. Hamdo Alnabhan, Therese Nilsson och Ayat Aldemas med barnen Nahed Alnabhan, Maya Keep och Anna Keep.

Vänner. Hamdo Alnabhan, Therese Nilsson och Ayat Aldemas med barnen Nahed Alnabhan, Maya Keep och Anna Keep.

Foto: Pontus Persson

Motala2016-04-13 22:14

Projektet med språkvänner startade för bara ett par månader sedan och för tillfället är det totalt 20-25 personer som har hittat en ny vän via projektet. På onsdagen arrangerades ett språkvänscafé för att hitta nya deltagare.

Tanken är att matcha svenskar och nyanlända som kan träffas och lära varandra om deras olika kulturer och bidra till att de nyanlända lär sig språket snabbare.

– De nyanlända vill så gärna bli integrerade i samhället och lära sig språket. Jag tycker det är ett bra initiativ, säger Therese Nilsson.

Hon har hittat sin språkvän i syriske Hamdo Alnabhan och hans familj. De brukade springa på varandra eftersom de bor i samma område och att Therese har barnen på förskolan i Bondebacka och Hamdo går på SFI i närheten. En dag kom Hamdo fram med broschyren om språkvänsprojektet och undrade om Therese inte ville bli hans språkvän.

På den vägen fortsatte det och nu träffar Therese och hennes barn regelbundet Hamdos familj.

– Man lär känna varandras kulturer. Jag har bott i London i 16 år och där är det ett stort utbyte av kulturer. Jag tycker det är viktigt att barnen får lära sig att det är så samhället ser ut i dag och så kommer det att vara i framtiden också. Och barnen leker med varandra ändå, även om de inte kan språket, säger Therese Nilsson.

Hamdo Alnabhan jobbade som mekaniker av Volvomaskiner i Syrien och nu vill han lära sig svenska och få ett jobb här så fort det går. Han är mycket tacksam för att han och hans hustru Ayat Aldemas lärt känna Therese.

– Hon är inte bara en jättebra kompis för mig, hon är som en syster, säger han.

Saknas svenskar

Lara Kheiroujan, flyktingsekreterare på Bryggan, berättar att det har varit väldigt många nyanlända som har velat ha en språkvän, men att det varit lite svårare att få med svenskarna. Därför hoppas hon att aktiviteter som språkvänscaféet ska hjälpa till att upplysa Motalaborna om projektet.

– Jag tror att nästan alla vill vara en del av en bättre integration, säger hon.

Så funkar det

Kärleksveckan 2016

Anmäla dig kan du göra genom Bryggan, Motala bibliotek eller Hallen ungdomscenter.

Därefter görs en matchning – man-man, kvinna-kvinna eller familj-familj – där exempelvis yrke och fritidsintresse kan spela in.

Vid första mötet är det en gruppmatchning och personal från Bryggan medverkar. Sedan får deltagarna bestämma själva hur mycket de träffas. Ingenting är bindande för den som anmäler sig.

Projektet har också en Facebooksida, "Språkvän Motala".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!