De demonstrerade mot Försäkringskassan

Under lördagen demonstrerades det mot Försäkringskassan på åtta orter i landet. Motala var en av dem.

Lena, Titti, Emil och Daniel är några av de som demonstrerade mot Försäkringskassans hantering av sjuka.

Lena, Titti, Emil och Daniel är några av de som demonstrerade mot Försäkringskassans hantering av sjuka.

Foto: Jennifer Mayer

Motala2019-05-04 19:16

Arrangörerna bakom demonstrationerna anser att sjuksförsäkringen i Sverige mer eller mindre havererat. I sin Facebookgrupp skriver de bland annat att hundratals människor får avslag från Försäkringskassan varje dag och att det slår hårt mot de drabbade. Nu vill de se en förändring.

Lena Wärme har varit drivande för att Motalaborna skulle demonstrera.

– Jag är en av de som fallit mellan stolarna. Nu har jag stått helt utan ersättning sen januari i år. Tack och lov har jag en sambo som kan försörja mig, annars vet jag inte vad som hade hänt.

Lena lyfter fram att det inte är personalen de demonstrerar mot, utan systemet.

– Personalen på Motalakontoret har alltid varit bra. Det är när man ska ut i arbete igen som det känns som systemet slår undan fötterna på en.

Hon vill tillbaka till arbetslivet, i den mån hon kan.

– Det är jättetufft att kämpa sig ut i arbetslivet när man har nedsatt förmåga. Jag bedöms ha en arbetsförmåga på 50 procent. Men då krävs det att arbetsplatsen kan göra en rad anpassningar. Jag får till exempel inte lyfta tungt eller ha vridmoment och då kan jag inte jobba inom vården igen.

Någon som däremot jobbar inom vården idag är demonstranten Emil.

– Jag jobbar inom sjukvården och har bakgrund inom hemtjänsten. Inom hemtjänsten såg jag ofta hur människor kunde gå helt inkomstlösa ibland. Jag hade ingen aning om att det kunde vara så, det blev en chock.

Tillsammans med kompisen Daniel har han åkt från Linköping för att visa sitt stöd.

– Det fanns ingen demonstration där, men vi tycker det är en bra grej och vill visa vår solidaritet, säger Daniel.

Emil berättar att han än så länge inte har behövt stöd från Försäkringskassan, men att han känner sig orolig för framtiden.

– Man undrar ju vad som händer om man själv blir sjuk. Kan man räkna med att få någon ersättning? Finns det ens något skyddsnät? Man börjar ju fundera när man hör vad folk har varit med om.

Daniel har däremot varit i kontakt med Försäkringskassan en gång och fick då avslag.

– När min farfar låg på dödsbädden hade jag varit utomlands. Jag kom då hem och ansökte om anhörighetsstöd för att ta hand om honom. Då hade jag tydligen varit utomlands tre veckor för länge och fick därför avslag. Så istället för att jag kunde vara hos honom i slutskedet, fick sjukvårdspersonal vara där.

Försäkringskassan är medvetna om kritiken.

- En stor del av kritiken som framförs handlar om regelverket för sjukförsäkringen. Försäkringskassans beslut i enskilda ärenden måste följa rådande lagar och regler. Det vi som myndighet däremot kan och ska göra är att samverka med exempelvis arbetsgivare och sjukvård för att människor ska få ett bra stöd för att komma tillbaka till hälsa och arbete, säger Lars Clarvid områdeschef på Försäkringskassan i Östergötland.

jennifer.mayer@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om