– Något som vi kände saknades i Motala är just en separatistisk mötesplats för HBTQIA+-ungdomar. Det fanns tidigare, men lades ned för några år sedan när RFSL pausade sin verksamhet, säger Magdalena Druid.
Därför har man nu valt att starta något som man kallar Queerhäng, vilket innefattar den här målgruppen. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har gjort en kartläggning där man tittat på hur unga queera personers hälso- och levnadsvillkor ser ut.
– Där ser man hur unga HBTQIA+-personer ofta har sämre hälsa än andra unga, framför allt psykisk hälsa. Och de saknar trygghet och studiero i skolan i större utsträckning. Men också att man har en högre risk att utsättas för mobbning, hot eller misshandel, säger Magdalena Druid.
Att unga får ett sammanhang och gemenskap är något som fältarna ser som en viktig faktor för att främja hälsan.
– En av de punkterna som vi har tagit vara på är att många HBTQIA+-ungdomar avstår från olika fritidsaktiviteter, med rädsla för bemötande. Kommer jag bemötas med det pronomen jag vill, eller använda det omklädningsrum jag känner mig bekväm med? säger Magdalena Druid.
Hon tillägger även att hänget kommer att formas utifrån ungdomarnas önskemål om aktiviteter, och att man har liknande verksamhet i både Linköping och Mantorp.
– Det känns viktigt att vi även har en här. Vi samarbetar med dem genom att diskutera om vad man kan ha för aktiviteter, säger Magdalena Druid.
På vilket sätt?
– Jag upplever, som tidigare arbetat som fältare i en annan kommun, att man generellt var mer öppen för vem man var och med sin identitet där. Det är ett jättetufft klimat i Motala när det gäller de här frågorna, speciellt på skolorna där man inte riktigt vill sticka ut, säger Magdalena Druid.
Tanken är att man ska få chansen att hitta nya vänner, men också möta andra med liknande erfarenheter.
– Det handlar om att skapa trygga platser helt enkelt. Men också att avdramatisera och ta bort stigmat, säger Magdalena.
Hänget vänder sig till ungdomar mellan 12 och 20 år och man har redan hunnit med ett par träffar.
– Det har varit väldigt uppskattat hitintills, säger Cecilia Thun.
– Det finns pyssel, det finns fika och det finns spel. Man ska bara kunna umgås, säger Magdalena Druid.
Träffarna hålls en gång i månaden och fältarna delar med sig av information om dem på sina sociala medier.