De besökte ekologisk uppfödare

Härseby gård bjöd in kostchefer från hela Östergötland för att slå ett slag för ekologiska kycklingar.

Björn Holstensson.

Björn Holstensson.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-06-12 10:26

På Härseby gård, mellan Borensberg och Motala, föder man upp ekologiska kycklingar. Verksamheten startade hösten 2015. Gården ingår i nätverket Reko kyckling och är en av två uppfödare i länet. Övriga återfinns i Skåne.

Härseby drivs av Karin och Björn Holstensson. De har bjudit in kostcheferna för att visa hur man kan föda upp kycklingar på ekologiskt vis.

– Man kan skönja ett nytänkande hos kommunen och det verkar som tänkandet om regionalt odlat håller på att slå igenom, säger Björn Holstensson.

Karin Holstensson berättar om varför det blev just kycklingar på gården.

– Det här med kycklingar är nytt för oss och jag läste om just kycklingar när jag gick på lantbruksuniversitet i Alnarp och då blev jag intresserad.

Björn förklarar vidare:

– Jag såg fördelen med biprodukten vid uppfödningen, det vill säga hönsgödsel. Den kan vi använda på gården vilket är en stor för vår övriga produktion.

Johan Gref som är försäljningschef på Reko berättar för de församlade kostcheferna om hur djurhållningen på gården fungerar, hur stor yta varje kyckling har och så vidare. På konventionella gårdar talar man om besättningar på 100 000 fåglar men i Härseby har man 4 800 i stallet. Det betyder att varje kyckling har mer utrymme att röra sig på. Även utomhus, eftersom de går ute under sommarhalvåret.

Hans-Peter Öhman, kommunikatör på Reko berättar att varje kyckling har fyra kvadratmeter ängsmark var att gå och picka på.

– Vi vill att varje kyckling ska ha ett bra och värdigt liv.

Närvarande är också Margareta af Trolle, kostchef på Motala kommun.

– Det här är jätteintressant. Att kycklingarna är uppfödda ekologiskt och på ett bra sätt plus att det är regionalt. Vi har tidigare köpt kycklingar härifrån och serverat på äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om