Efter många turer beslutade politikerna i juni att lägga ner bemanningscentrum, verksamheten som de bara några år tidigare hyllat som en lösning på växande vikarieanvändning. Den 1 oktober ska istället de olika verksamheterna i kommunen själva hantera sin vikarietillsättning. De försök som tidigare gjorts i förskolan av detta har gett positiva resultat för verksamheterna med bland annat höjd kontinuitet.
När bildningsförvaltningen sent på våren började förbereda övertagandet infördes tillfälligt ett anställningsstopp för fastanställningar i de arbetsgrupper som berördes. Anledningen var att man ville på koll på var de personer som kom från bemanningscentrum skulle placeras.
– Det har inte varit ett generellt stopp utan bara för de här kategorierna. Vi behövde landa i hur läget ser ut och det gör vi nu, säger bildningschef Johnny Thorén.
I dagsläget handlar det om cirka 50 personer som har fast tjänst i bemanningen och tio till tolv som har anställning per månad. Ytterligare omkring 15 personer från bemanningen har redan sökt och fått andra tjänster inom bildningsområdet.
– Men en del från bemanningen har också slutat. Det är en väldigt flyktig verksamhet. Nu ska vi ta itu med de vakanser som uppstått. Det kan innebära att vi sannolikt behöver nyanställa, säger personalkonsult Anna Källstrand.
Hur många tjänster det skulle kunna handla om vill hon inte sia om i dag, men klart är att det kommer att behövas folk.
– Bemanningen är en sådan verksamhet som är flykting och där kommer vi ständigt att behöva ta in nya, säger Anna Källstrand.
På socialförvaltningen kommer man att skapa två bemanningsverksamheten; en för äldreomsorgen och en för handikappomsorgen. För äldreomsorgens del planerar man att hantera vikariefrågorna ungefär som när bemanningscentrum fanns, men alltså i mindre skala.
– I princip innebär det att man kan få jobba inom hela äldreomsorgen, men det blir ju i praktiken bara på de enheter där man gått introduktion. Sedan kan det ju bli så att man introduceras på fler enheter, säger personalkonsult Christer Goldring.
Inom äldreomsorgen finns i nuläget inga signaler om att man kommer att behöva utöka bemanningen den 1 oktober.
– Vi tar över totalt 250 personer och i dagsläget är det så många som vi behöver, säger Christer Goldring.