Därför säger de nej till totalförbud mot slamspridning

Avloppslam innehåller tungmetaller och en statlig utredning har därför utrett om det bör tillåtas att sprida på åkrar. Men Motala kommun vill inte se ett totalförbud.

Motala kommun motsätter sig ett eventuellt slamspridningsförbud.

Motala kommun motsätter sig ett eventuellt slamspridningsförbud.

Foto: Micha Klootwijk

Motala2020-06-15 11:00

I dag sprids ungefär 3000 ton av slammet från Motalas reningsverk och 700 ton från Vadstenas reningsverk på åkrar. Men frågan är omdiskuterad eftersom slammet inte bara återför kväve och fosfor till marken utan även innehåller giftiga tungmetaller.

Staten har låtit göra en utredning om hållbar slamhantering och där ges två alternativ; ett totalförbud med få undantag eller ett förbud med undantag för kvalitetssäkrat slam som sprids på produktiv åkermark. När Motala kommun nu svarat på remissen är det ett tydligt svar om alternativ två.

– Vi ser positivt på slamspridning. Ett totalförbud skulle inte vara bra för miljön och kretsloppet. Vi måste ju återföra näring till åkrarna annars utarmar vi marken, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).

I Motala finns ett avtal mellan kommunen och ett antal lantbrukare om slamspridningen. Enligt avtalet betalar kommunen för att det slam som godkänns för spridning på åkrar ska tas omhand. Det slam som inte godkänns används som jordförbättring när man täcker deponier, en lösning som är betydligt dyrare.

– Vi betalar för båda lösningarna, men det slam som inte är godkänt till åkermark är betydligt dyrare att omhänderta. Det är bra att näringsämnena återförs till marken, säger Anders Edholm, verksamhetschef.

Motala kommuns huvudargument mot ett totalförbud att sprida slam från reningverken är miljön, men i slutet av remissvaret framkommer ändå att det också handlar om ekonomi. Där skriver man: "Indirekt har resultatet av utredningsarbetet och eventuellt nya regelverk gällande hantering av avloppsslam stor påverkan på vatten- och avfallsnämndens verksamhet. Det finns en risk för kraftigt ökade kostnader vilket skulle medföra stora ekonomiska konsekvenser för verksamheten." Blir det beslut om förbud så kommer kommunen att rätta sig efter det.

– Kostnaderna skulle bli oerhört mycket högre om vi skulle behöva ta hand om allt avloppsslam. Det skulle bli jättedyrt, säger Anders Edholm.

Han påpekar att ett avgörande i frågan ligger längre fram i tiden och att man därför inte räknat på förutsättningarna ännu. I dag menar han att man vidtar en rad åtgärder för att minska risken att tungmetaller sprids via slammet.

– Slammet certifieras så vi har koll på vad det innehåller. Det tar också markprover för att säkra att tungmetallerna inte ackumuleras i marken, säger Anders Edholm.

Karta: Karshults reningsverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!