Tillsynen är rutin för skolinspektionen. Var tredje år ska landets kommuner granskas. Senast det skedde i Motala var 2014. Det resulterade i förelägganden om att rätta till brister inom vuxenutbildningen och särskolan.
– Vi tittar på hur kommunen klarar sitt juridiska ansvar för läroplanen och andra förordningar, säger undervisningsråd Malin Lundquist.
Därmed, menar hon, kommer frågorna att fokusera på om alla barn garanteras rätten att gå i skola under trygga former och om eleverna ges förutsättningar att klara minst godkända betyg.
Skolväsendet i Motala har genomgått en turbulent höst efter beslutet att lägga ned Godegårds skola. Rätt eller fel i det fallet blir dock ingen fråga för Skolinspektionen.
– Nej, vi lägger oss aldrig i en kommuns skolorganisation. Stänger man en skola så utgår vi ifrån att eleverna ändå får sin undervisning någon annanstans, kommenterar Malin Lundquist.
Tillsynen gäller alla utbildningar inom det kommunala ansvaret – förskolan, grundskolan, gymnasiet, särskolan och vuxenutbildningen. Och den föregås av enkätsvar från elever, föräldrar och lärare.
Förutom granskning av skolans övergripande funktioner – styrning och uppföljning – sker också tillsyn direkt på vissa enheter. I Motala gäller det nu Charlottenborgsskolan, Hällaskolan, samtliga nivåer inom särskolan, viss verksamhet inom Platengymnasiet och Österstad skola.
Även Fria Intermilia, bland friskolorna, kommer att få besök.
– I vissa fall handlar det här om små enheter där enkätsvaren inte ger någon tydlig bild eller där resultat inte rapporteras till nationella jämförelser, säger Malin Lundquist.
Resultatet av tillsynen beräknas vara klart i april.