Bandet bildades i Motala 2008. Numera är det bara sångaren och gitarristen Ted Sjulmark som är kvar i den ursprungliga banduppsättningen. I dagsläget är den sex man starka uppsättningen spridda från Småland "till skogen utanför Göteborg", där Ted Sjulmark själv bor.
Sångaren beskriver bandets genre som folkmetal, eller som vikingametal. Det är hans eget intresse för folkmusik, vikingasagor och folktro som ligger till grund för bandet Grimner.
– Jag spelade i ett melodiskt dödsmetalband. Men jag ville blanda in folkmusikelement tillsammans med melodiös dödsmetall. Skriva om nordisk mytologi och folkväsen för att göra musiken pampigare. Det blev resulterade i en klyfta i bandet och hälften av medlemmarna lämnade, berättar han.
Efter att nya medlemmar rekryterats bildades därefter bandet Grimner, ett namn som härstammar från Grimnesmål och den "Poetiska Eddan", en samling texter med berättelser om gudomliga och mytologiska motiv från 800-1200-talet.
– Det är ett annat namn på Oden, när han förklädde sig till människa, berättar han.
Men det är inte bara musikaliskt som viking- och folktematiken är tydlig, utan även i scenklädseln. Han berättar att de har tänkt tanken att byta till scenkläder av enklare slag. Men de kom fram till att den visuella stilen för bandet är viktig.
– När vi spelar live så tillhör klädseln paketet.
På frågan om de är lika hårda som de ser ut, svarar han ödmjukt.
– Vi vill uppehålla den fasaden. Men absolut inte, säger han skrattandes innan han fortsätter:
– Vi är bara ett gäng skäggiga nördar.
Så det är inga kyrkor som ställer in silvret om ni kommer in i scenkläder?
– Haha! Tro det eller ej, men vi har inte testat. Men det är ju aldrig för sent, säger han och skrattar.
Bandet har haft en lugn period då de tre medlemmar lämnade bandet för drygt ett år sedan. Sjulmark berättar att det varit en aktiv jakt på att rekrytera nya medlemmar.
– Vi tappade gitarrist, basist och trummis kort inpå varandra. Det var mycket jobb att hitta rätt personer.
Men bandet är åter komplett och de har en gemensam ambition.
– Vi siktar på fem, sex festivalspelningar om sommaren, samt ett par kortare turnéer om året utöver våra ordinarie dagjobb. Han utvecklare vidare:
– Av olika anledningar vill vi inte vara ute på vägarna halva året. Det krävs numera inom den här genren om man ska leva av den.
Hur stor är genren inom Sverige?
– Förhållandevis liten, även om den gått sakta framåt. Vi är störst i Tyskland, förklarar han.
Men den 14 december är det dags för återkomsten till Motala och Bomber Bar. Något han verkligen ser fram emot.
– Vissa säger att vi nästan varit ett husband där i början, men så långt skulle jag inte vilja gå. Men vi har spelat där ett flertal gånger sedan starten, säger han.
Vad betyder det att komma hem igen?
– Jag ser jättemycket fram emot det, jag räknar med att känna igen minst halva publiken, säger han.
Har ni några förväntningar på kvällen?
– Det har alltid varit bra drag på Bomber Bar och vi kommer bjuda på många låtar vi inte spelat live på länge, så det kan folk se fram emot, säger han.
– Vi har inga tvivel om att det kommer bli en riktigt bra kväll, säger Ted Sjulmark engagerat.