Kuriosa om Vätternrundan: Så många släta bullar går åt

Idag drar cykelveckan igång med MTB-Vättern och snart är det dags för 58:e upplagan av Vätternrundan. Här kommer lite statistik och kuriosa om loppet.

Blåbärssoppa är i första hand förknippat med Vasaloppet, medan sportdryck är desto vanligare i Vätternrundan. Men visst går det att få en kopp blåbärssoppa även under cykelveckan.

Blåbärssoppa är i första hand förknippat med Vasaloppet, medan sportdryck är desto vanligare i Vätternrundan. Men visst går det att få en kopp blåbärssoppa även under cykelveckan.

Foto: Jeppe Gustafsson

Motala2023-06-09 18:00

Officiellt sett blir detta Vätternrundans 57:e arrangemang, men om man räknar med "Min Vätternrunda", hemmavarianten från pandemiåret 2020, blir det den 58:e upplagan. 

Och det är enkelt att se hur mycket loppet har utvecklats genom åren. Första året, 1966, deltog 344 cyklister. I år har totalt 25000 personer anmält sig till de olika loppen, varav runt 16 000 till den stora rundan nästa helg. 

Av dem som anmält sig till 315-kilometersloppet i år är hela 45 procent debutanter. Men det finns också gott om veteraner. Mest erfarenhet av alla har givetvis Stig Johansson från Fagersanna. "Pionjären" har cyklat alla rundor sedan starten 1966, och är ensam om det. Förra året hade han en tuff färd och kraschade i Jönköping under natten, men tog sig till slut i mål ändå. 

I år är han åter redo för start. 

Men det finns många andra som kört många gånger. Förra året blev Motalabon Birgitta Berglund, 71, första kvinna att komma upp i 50 rundor. För att bli veteran och få en speciell nummerlapp behöver man cykla Vätternrundan 25 gånger, och idag finns det cirka 500 medlemmar i veteranklubben. 

Vätternrundan har gjort många förändringar genom åren, där den senaste är den nya bansträckningen via Askersund och Godegård. Det gjorde också att sträckan blev längre, 315 kilometer. Men det har gjorts andra, ännu större förändringar, genom åren. 

I början åkte man först norrut, och körde motsols runt sjön. Men 1974 vände man på rundan så det blev medsols, och det gjorde att säkerheten blev betydligt bättre eftersom cyklisterna slapp många farliga, korsande, vänstersvängar utmed banan. 

Stora förändringar är givetvis också de andra loppen som har tillkommit med åren. Tjejvättern som är tio mil långt hade premiär 1991. 2005 startades 15-milsloppet, då med namnet Grabbvättern. 2007 blev det tillgängligt för alla och byte namn till Halvvättern. 

Därefter har även dagens version av MTB-Vättern samt Vätternrundan 100 kilometer, där elcyklar tillåts, tillkommit. 

Till sist: Lite kul siffror

  • I årets upplaga av Vätternrundan är över 60 olika nationer representerade. Flest utländska cyklister kommer från Tyskland, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. 
  • Under cykelveckan serveras 170 000 släta bullar, 10 ton bananer, 3 ton saltgurka, 20 000 liter sportdryck och 100 000 koppar kaffe. 
  • Totalt delas 1 ton medaljer ut till deltagarna i loppen. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!