Folkhälsomyndigheten gick i måndags ut med nya rekommendationer gällande barn, unga och corona. Från myndighetens sida har man sett att barn smittar i lägre utsträckning än vad vuxna gör och att skolans miljö inte visat sig vara drivande i smittspridningen.
De nya rekommendationerna är att barn och unga från förskoleklass till årskurs 9 och på gymnasiet bör testas om de har symtom. Är provsvaret negativt och barnets allmäntillstånd tillåter det menar myndigheten att man kan komma tillbaka till skolan tidigare. I fall där prov inte tagits bör barn och unga precis som tidigare stanna hemma så länge symtom finns samt ytterligare två dygn utan symtom.
I Motala är man medveten om de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, men i dagsläget innebär det inga förändrade regler.
– Vi gör bedömningen att det skulle kräva provtagning av barn i större omfattning. Eftersom det inte görs inom sjukvården i Östergötland i dag så kan vi själva inte göra några ändringar av våra riktlinjer. Innan regionen hanterat frågan kan vi inte ta ställning, säger biträdande förvaltningschef Ulrika Stålknapp.
Hon konstaterar dock att frågan är uppe och att man håller koll på vad som händer inom region Östergötland. Från regionens sida meddelar smittskyddsläkare Britt Åkerlind att de ännu inte hunnit utreda och ta ställning till hur deras rekommendation ska vara.
Vad gäller förskolebarn är Folkhälsomyndighetens rekommendation att barn som är sjuka ska vara hemma, men utan provtagning. Även här rekommenderar man att barn kan återgå till verksamheten när man haft två dygn utan symtom, men med tillägget att barn med kvarstående milda symtom kan återgå till förskolan om det gått sju dagar efter insjuknandet.
I Motala gör man i dagsläget inga förändringar gällande riktlinjerna för förskolan heller. Också där menar man att det behöver komma besked från regionen. Men frågan diskuteras regelbundet.
– De här riktlinjerna tas emot väldigt olika av vårdnadshavare. Men vi ser en tendens att vissa vårdnadshavare börjar att tröttna, precis som man ser på andra håll i samhället, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.
– Det här är en utmaning för vårdnadshavare likväl som för personalen, tillägger hon.
Yvonne Larsen konstaterar samtidigt att de utifrån de striktare kraven haft en betydligt friskare förskola än vanligt.
– Och det har ju varit en positiv konsekvens, säger hon.