– Utmaningarna är att vi är ganska få teckenspråkstolkar och det är brist på pengar för att ha vår service, säger Cindy Kneck.
Hon är född i Stockholm men flyttade till Östergötland som treåring och har bott i Motala kommun större delen av livet.
– Efter studenten valde jag att studera tolkutbildningen i Leksand. Jag ville egentligen ha teckenspråk som b-språk men det fanns inte att välja på.
Var det någon speciell anledning till att du ville lära dig just teckenspråk?
– Nej, inte från början egentligen. Det var förmodligen något barnsligt som att kunna göra sig förstådd även genom fönster, säger Cindy och skrattar.
– När man väl förstår det språket blir det väldigt tydligt att det finns två världar, en hörande värld och en värld som är döv. De två världarna har många utmaningar för att göra sig förstådda sinsemellan och den döva världen har väldigt många utmaningar för kunna ta del av de hörande världen.
Vilka sorts utmaningar är störst?
– För att göra sig förstådd i en värld som inte förstår teckenspråk behöver man ha en tolk med sig. På en arbetsplats får företaget en pott från arbetsförmedlingen, men den potten är ju inte oändlig utan kan behöva bekostas av företaget eller personen själv. Det borde inte kosta någon pengar för att kunna göra sig förstådd.
– Döva får boka tolk kostnadsfritt på fritiden, men samtidigt ska det också finnas en tolk ledig på den tiden man vill. Så det kan vara svårt att vara spontan.
Just nu bor Cindy i Örebro med sin sambo och parets två barn.
– Att vi bor just här är för att Örebro är en stad välanpassad för döva. Min sambo är döv så valet av stad är mest strategiskt.
Cindy berättar att de varit tillsammans i åtta år och att hon fortfarande ibland kan glömma av att sambon inte hör.
– Det kan vara att man ropar efter något han ska ta med, eller så säger man något när man släckt lampan på kvällen. För oss är det ju en del i vardagen att han inte hör och barnen kunde teckenspråk tidigare än de kunde prata.
Att vardagen kan bli mer utmanande när en i förhållandet inte hör tycker Cindy gör att man behöver vara både väldigt ödmjuk och tydlig för att livet ska funka.
– Jag kan inte sitta och tolka åt honom hela tiden, det gör att jag själv inte kan hänga med i samtal på samma sätt. För oss är det vanligt att han bokar en tolk om vi ska göra något speciellt.
På jobbet behöver man ha lätt för ett flexibelt schema då uppdragen som teckenspråkstolk ofta ändras.
– Mitt schema kan ändras flera gånger per dag. Det kan vara att man är bättre lämpad för ett visst uppdrag eller helt enkelt har närmare till platsen. Sen är jag inte bara teckenspråkstolk åt döva utan också åt personer med dövblindhet.
Hur kan ett tolkuppdrag se ut då?
– Jag tecknar i personens hand taktilt. Sen tecknar jag social haptiska signaler på ryggen, med det menas känslor och vad som sker i realtid. Det kan exempelvis vara att någon ler eller går runt i rummet, då visar jag det för personen. På en arbetsdag kan jag göra väldigt många olika saker och behöver tolka både roliga men också tuffa situationer.
Kan du ge exempel på situationer?
– Jag kan behövas på ett sjukhus för att ge ett dödsbesked till någon och en timme efter ska jag tolka en historialektion i skolan för en elev. Det kan vara tufft att ställa om och man får lära sig att vara bra på att förmedla intryck men inte bli för engagerad.
Cindy berättar att det är bra att kunna vara teatralisk när man arbetar som tolk.
– Man ska kunna förmedla det som sägs och tecknas, är det någon som är arg så får man inte vara blyg utan det gäller att säga det som personen tecknar på ett tydligt sätt. Man får inte vara rädd att se konstig ut för det krävs mimik när man tecknar.
– Jag kommer ihåg en gång när min sambo sa att det var en tråkig och långsam tolk på tv. Då fick jag förklara att det är för att personen som pratar gör det långsamt och monotont.
Kan det vara svårt att tolka om från talad svenska till svenskt teckenspråk?
– Det är mer utmaning att hinna med att teckna från teckenspråk till tal. Det talande språket och teckenspråk är olika uppbyggt och teckenspråket är mer bildligt. Ett tecken kan vara flera ord för att förklara, så det gäller att kunna ställa om i huvudet snabbt nog för att förmedla allt. Samtidigt är det vad som gör arbetet så roligt, utmaningen i att tolka svåra möten. Sen gillar jag känslan att göra skillnad och samtidigt få träffa människor så för mig är det otroligt givande, säger Cindy och ler.