Chefs mejl uppfattades som munkavle

Personal på Kulturskolan ska inte sätta upp protestlistor på förskolor eller utöva påtryckningar på personalen där. Det står i ett mail från kultur- och fritidschefen. Det får nu facket att reagera. De tolkar det som ett försök till munkavle på personalen.

I mailet som skickades från verksamhetschef Hannah Gruffman står bland annat att personal inte kan vara anstiftare till demonstrationer eller annan påtryckningsmetodik.

I mailet som skickades från verksamhetschef Hannah Gruffman står bland annat att personal inte kan vara anstiftare till demonstrationer eller annan påtryckningsmetodik.

Foto: Kajsa Juslin

Motala2024-11-29 17:00

När politikerna förra året ville ta bort El Sistema skapades stor debatt. Då deltog även flera ur personalen. Den gången räddades verksamheten kvar. Nu finns dock ett nytt förslag; att ta bort El Sistema ur förskolan. Och den här gången kan protesterna bli annorlunda. Det menar Albert Johansson från fackförbundet Sveriges Lärare.

– Jag har blivit uppringd av medlemmar som gråter och undrar vad de får lov att säga, säger han.

undefined
Förra året hölls en musikmanifestation för El Sistema i Motala.
undefined
I mailet som skickades från verksamhetschef Hannah Gruffman står bland annat att personal inte kan vara anstiftare till demonstrationer eller annan påtryckningsmetodik.

Bakgrunden är ett mejl på fyra meningar som förra veckan skickades från kultur- och fritidschef Hannah Gruffman till medarbetare på Kulturskolan och som sedan lyfts av facket i hela arbetsgruppen. Där skriver chefen att "de inte kan sätta upp protestlistor på förskolorna eller utöva påtryckningar på personalen där." Vidare framgår att det här är ett politiskt beslut som ska tas och att de som anställda får förhålla sig till det. "Vi kan inte vara anstiftare till demonstrationer eller annan påtryckningsmetodik. Det landar inte väl, varken i politiken eller på tjänstemannasidan", avslutar chefen.

Mejlet fick lärarfacket att reagera skarpt.

– Det här är ett politiskt förslag, inget beslut. Hade det varit beslutat så hade vi fått förhålla oss till det och utföra det beslutet. Men här finns inget beslut än. Jag reagerar när man agerar som att man som kommunanställd inte får ha en åsikt om politiken, säger Albert Johansson.

Att agera på arbetstid eller genom att nyttja arbetsgivarens utrustning blir fel menar han. Men att protestera på sin fritid har alla rätt till.

– Alla anställda är ju också medborgare. Det blir väldigt konstigt om man som anställd inte får prata om det.

Han menar att många i personalen känt oro och rädsla för att prata. De har också upplevt mejlet som att de belagts med munkavle.

– Jag kan inte tolka mejlet på något annat sätt, säger Albert Johansson.

undefined
Hannah Gruffman, kultur- och fritidschef i Motala kommun, menar att mailet inte är ett försök att sätta munkavle på de anställda.

I veckan hade facket samtal med bildningschefen Anders Pantzar och Hannah Gruffman. Efter det kom ett nytt mejl. Där framgår att det inte varit ett försök att tysta anställda samt att påtryckningar, protestlistor etc. inte får genomföras på arbetstid. "Utanför arbetstid har man full rätt att uttrycka sin åsikt", skriver Hannah Gruffman nu. Men facket är inte helt övertygat.

– Min tolkning är att det här inte är en olycklig formulering. Det är så klart bra att man gjort ett klargörande, men vi kommer att lyfta det här på en övergripande kommunal nivå för att klargöra vad medarbetarna har rätt att säga och göra, säger han.

Hannah Gruffman menar att anledningen till att hon skickade mailet var att förtydliga vad man får och inte får göra på sin arbetstid som kommunanställd. 

– Jag vet att man kan bli upprörd i en sådan här situation och då ville jag säga att man får göra en del saker på sin arbetstid och andra får man hålla utanför. Man får inte sätta upp protestlistor eller annat i kommunens lokaler om man är anställd av den, säger hon. 

Enligt facket har det här tolkats som att man inte får skriva protestlistor eller prata alls. Kan du se det?

– Nej, jag skrev tydligt att man som anställd i kommunen inte ska göra det. Men sen fick jag skicka ett förtydligande för jag förstod att de känt sig påhoppade eller tillsagda och det var inte min mening, säger hon och tillägger:

– Vi lever i en demokratisk verklighet så man får naturligtvis uttrycka sig, men inte hur som helst eller använda kommunens lokaler till exempelvis protestlistor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!