Centralstationen kan bli aktuell för kameraövervakning

Om ett drygt år förväntas en ny lag träda i kraft i Sverige. Det ska bli lättare att få tillstånd för att sätta upp övervakningskameror. Politikerna vill nu undersöka vilka lämpliga platser det finns i Motala.

En lagändring kan underlätta processen för att få sätta upp övervakningskameror. I Motala vill man vara beredda.

En lagändring kan underlätta processen för att få sätta upp övervakningskameror. I Motala vill man vara beredda.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Motala2024-06-03 05:30

– Regeringen håller på och tar fram ett nytt regelverk och det beräknas vara klart 1 juli 2025. Det ska bli lättare för kommuner och regioner att sätta upp kameror med tillstånden, säger Marcus Lejonqvist (SD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. 

När lagen träder i kraft ska Motala kommun vara redo för att sätta upp kameror på olika platser i kommunen. Därför har kommunstyrelsen givit i uppdrag till de olika förvaltningarna att utreda vilka platser som kan vara lämpliga för kameraövervakning.

– Förhoppningsvis går den här lagen igenom och då ska vi vara förberedda att sätta upp kameror den 1 juli, säger Lejonqvist. 

Exakt vilka platser det skulle kunna röra sig om är svårt att säga i nuläget, enligt politikerna. De menar att det först måste utredas. Men en tänkbar plats skulle kunna vara olika skolgårdar. 

– Skolmiljöer är ett sådant område till exempel. Där det varit tillhåll för olika saker exempelvis skadegörelse. Det finns orsaker och verkan, säger Elias Georges (S), oppositionsråd. 

Ser ni några platser där det bör utredas för kameraövervakning?

– Jag förstår att du ställer frågan. Men för min del är det viktiga att vi får in underlaget först innan jag säger något, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Motala.

– Det är förvaltningarna som har expertisen men jag tror att vi alla är överens om att man bör titta på centralstationen, säger Marcus Lejonqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!