Redan när det stod klart att Saab skulle flytta majoriteten av sin verksamhet från Motala började tankarna formas hos politiker och tjänstemän om attraktiva bostäder i ett sjönära läge. Diskussioner fördes också med företaget, men de avvisade till slut kommunens bud. Från kommunens sida var man också osäker eftersom området var ordentligt förorenat av bland annat cancerframkallande ämnen och tungmetaller.
Nu har dock Saab-tomten sanerats. Det handlar inte om hela området utan en del av tomten som förr använts som deponi och där man funnit en rad farliga ämnen som arsenik, bly och kadmium. När verksamheten flyttade till Motala var det staten som ägde den och därför är det staten som varit ansvariga för att finansiera saneringen. Deras ansvar har dock bara varit att sanera så att området går att använda för industriändamål. Därför har Saab som ägare betalat ytterligare för att marken ska bli brukbar även för bostäder.
Men allt är inte sanerat. Ännu finns det cancerogena ämnet trikloretylen kvar i grundvattnet.
– Det är svårare att sanera bort. Det är cancerogent och kan tränga in i byggnader och i dricksvattenledningar. Miljö- och hälsoskyddsenhetens bedömning är att riskerna behöver ses över ytterligare om det blir aktuellt med bostäder, säger Pernilla Eriksson på miljö- och hälsoskyddsenheten.
Från Saabs sida vill man inte alls kommentera framtiden för området. De meddelar bara att det inte finns någon ny information om framtidsplanerna just nu.
På Motala kommun är man dock hoppfulla.
– Om det är sanerat så att det går att använda det för bostäder så hamnar de i ett helt annat läge om de vill hitta en köpare eller någon som är intresserad av att bygga där, säger stadsbyggnadschef Alisa Basic.
Och om det skulle innebära att någon bygger bostäder i området så är man på kommunen väldigt positiv. Frågan är om kommunen själva är intresserade av att återuppta diskussionen om ett köp av marken.
– Det har vi inte alls tagit ställning till, men det finns en möjlighet för kommunen att göra det för att skaffa sig rådighet över området så att man vet vad som händer med det. Det är absolut ett strategiskt läge för oss, men sedan vet vi inte hur byggförutsättningarna är geotekniskt, säger Alisa Basic.