C om varg: "Att vi inte ska ha några vargar är helt orealistiskt"

Maria Persdotter reagerade skarpt på majoritetens formulering till länsstyrelsen om att man inte vill se några vargar innanför Motalas kommungräns.

Maria Persdotter (C) är starkt kritisk mot det faktum att Motalas styre inte vill inte se någon förekomst av varg innanför Motalas kommungräns.

Maria Persdotter (C) är starkt kritisk mot det faktum att Motalas styre inte vill inte se någon förekomst av varg innanför Motalas kommungräns.

Foto: Lovisa Lindstrand/Jonas Ekströmer TT

Motala2024-10-15 21:00
undefined
I början av september i år hade fyra gårdar drabbats av vargangrepp i nordvästra länsdelen, sedan den 20 maj. Angreppen hade skett på får och nötkreatur i området kring reviret i Motala kommun.

– Vi står bakom analysen men inte styrets formulering och slutsats, säger Maria Persdotter (C).

Mark Henriksson (M) lyfter i en tidigare artikel att Motalas styre vill inte se någon förekomst av varg innanför kommungränsen och att de ser en stor problematik med varg i kommunen, i en brevformulering till Länsstyrelsen. Oppositionen genom Elias Georges (S) ställde sig inte bakom formuleringen och inte heller Maria Persdotter (C).

– Så kan man inte resonera, vi kommer ha varg inom kommunens gränser. Något annat vore praktiskt helt omöjligt.

Hon beskriver att Motala angränsar mot Närke och Sörmland och att Motala delar vargområde med dem. Det finns tre vargrevir inom Motalas gränser.

undefined
Maria Persdotter (C) Motala

– Vargarna bryr sig ju inte om var regiongränserna går. Vi kan inte säga att vi inte ska ha några vargar här, då skulle vi behöva bygga en mur.

Maria Persdotter (C) vill inte se ett förbud mot varg, men däremot en ökad möjlighet till skyddsjakt från länsstyrelsen.

– Det är helt orimligt, att när man som djurägare får sina djur attackerade och dessutom inte får möjlighet att försvara dem. Vi har haft fall under sommaren där samma bonde fått sina djur attackerade tre gånger innan han beviljats skyddsjakt, så kan vi inte ha det.

Enligt Naturvårdsverket måste det finnas 300 vargar i Sverige för att det ska finnas en långsiktig livskraftig vargstam. Nu finns det ungefär 375 vargar.

undefined
I somras hände flera angrepp på får i Tjällmo. Det var får som dog, var skadade och som hade rymt. En vilthandläggare beskrev då att det vanligaste sättet för en varg att ta sig in i ett hägn är genom att krypa in under staketet.

Om man hittar skadade djur i sin hage, hör man idag av sig till länsstyrelsen för att kunna få skyddsjakt beviljad. Denna process tycker Maria Persdotter är för långsam och krånglig. Även det faktum att man måste bevisa att det är en varg samt att det är samma varg som attackerat ens djur flera gånger.

– Det måste blir avsevärt enklare och snabbare att få skyddsjakt beviljad. Det borde ta ett par dagar, nu tar det veckor innan det händer någonting och under tiden kalasar vargen vidare. Beviskraven måste också sänkas, det är inte okej idag.

Hon tycker att vargangrepp på tamboskap aldrig ska accepteras. 

– Om rovdjursförvaltningen i Östergötland ska ha den goda legitimitet som länsstyrelsen eftersträvar måste djurägare kunna freda sina djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om