Bygglovschef Muric "Detaljplanen väldigt tydlig"

En detaljplan som väldigt tydligt anger vad som gäller för området. Det är den främsta anledningen till att Värdshusparken inte kan beviljas bygglov, säger Sani Muric, enhetschef på bygglovsenheten.

Motala kommuns enhetschef på bygglovsenheten Sani Muric berättar att det är den tydliga beskrivningen i detaljplanen som gör att bostadsrättföreningen Värdhusparken inte kan få bygglov för att uppföra uterum.

Motala kommuns enhetschef på bygglovsenheten Sani Muric berättar att det är den tydliga beskrivningen i detaljplanen som gör att bostadsrättföreningen Värdhusparken inte kan få bygglov för att uppföra uterum.

Foto: Motala kommun/MVT arkiv

Motala2023-01-30 05:59

Bostadsrättsföreningen Värdshusparken vill bygga fristående uterum på 14 kvadratmeter vid vardera av de totalt tolv bostadsrätterna i området.
Men något bygglov för det beviljas de inte av Motala kommuns bygglovsenhet. 

Enligt Sani Muric, enhetschef på bygglovsenheten finns det ett flertal skäl till det. Det första är att ytorna där uterummen är tänkta att uppföras är prickmarkerade i detaljplanen. Det innebär att de i princip inte får bebyggas. Undantag kan dock göras om avvikelsen är liten eller förenlig med detaljplanens syfte.

– När vi tittade på den totalt ytan dessa uterum skulle utgöra gjorde vi bedömningen att det var en för stor förändring, säger Sani Muric, enhetschef för bygglovsenheten.

Han fortsätter:

– Dessutom finns det en tydlig beskrivning i detaljplanen för området. Ibland är detaljplaner mer eller mindre tydliga. I det här fallet är den väldigt tydlig. Det fanns en väldigt tydlig plan när de här husen uppfördes. De är arkitektritade och det lades ner mycket kraft på att anpassa dem till området. Genom att sätta upp de här uterummen skulle husens ursprungliga utseende förändras avsevärt.

De boende ifrågasätter hur det kommer sig att deras närmaste grannar kan få bygglov när de inte kan få det?

– Det stämmer att de har fått det. Men där är det ett annat läge och en annan detaljplan. Det är det som avgör, säger Sani Muric.

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden hade, då bostadsrättföreningen fått avslag då de sökte de planbesked för att ändra detaljplanen, en annan uppfattning än tjänstemännen och skickade då tillbaka ärendet för ytterligare utredning. Det för att nämnden ville ha klargjort om man inte kunde komma fram till en annan lösning. 

– Det gick inte att göra så fick vi veta i efterhand på grund av de tydliga detaljplaner som är för området. Nu har de överklagat ärendet till länsstyrelsen så nu är det de som äger ärendet för tillfället, säger Caroline Unéus (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

Oavsett vad länsstyrelsen beslutar kan ni politiker gå in och ändra tjänstemännens beslut?

– När länsstyrelsen sagt sitt får vi tillbaka ärendet. Nu ligger ärendet hos dem och då får den processen ha sitt liv. Sådana här frågor kan te sig enkla. Men det är väldigt svåra frågor och mycket lagar och regler som man ska förhålla sig till, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!