32 miljoner till ökad bemanningen i vård och omsorg samt skolan. Det är en av prioriteringarna i Socialdemokraternas budgetförslag för 2023. Ett mål man vill nå genom att låta kommunens resultatmål ligga kvar på samma nivå som 2022, det vill säga 1,5 procent.
– Vi vill minska pressen på verksamheten genom att ha ett lägre resultatmål för 2023 och när vi gör det frigör vi 15 miljoner, utöver 17 miljoner i effektiviseringar. Så totalt handlar det om 30 miljoner till extra bemanning och de sista två blir gratis kollektivtrafik för gymnasieungdomarna på sommarlovet, säger Elias Georges.
Extra resurser i skola och barnomsorg ska leda till mindre grupper i förskolan. S vill också ha andra vuxna i skolan, än den pedagogiska personalen, stärka elevhälsan och att det ska finnas skolor i hela kommunen.
– Vi vill ha kvar skolorna i Österstad och Klockrike också, säger Helén Isacsson.
Vidare vill de ge fler sommarjobb till unga och ha förskola på kvällar och nätter.
– Vi har själva personal som jobbar 24-7, de måste också kunna få barnomsorg, säger Isacsson.
Pandemin har påverkat vård och omsorg påtagligt och satsningarna på mer personal är viktigt enligt Marianne Walter.
– Samtidigt vill vi ta tillbaka den demokratiska kontrollen över omsorgen i kommunen, säger hon vilket innebär att samtliga boende ska drivas i egen regi.
– Nästa vårdboende ska byggas i Borensberg, och för det avsätter vi 80 miljoner med byggstart 2024, säger Walter och nämner även särskilt boende för yngre och parboende i äldreomsorgen.
Fritidsgård på Ekön, aktivitetshall på Isstadion, konsthall, kulturscen i stadsparken, sänkt avgift till kulturskolan och wifi på alla äldreboenden finns också med i listan. Georges talar lägger till satsningar på infrastruktur och välfärd på landsbygden.
– Det ska finnas en tomtberedskap så att man kan bygga. Vi vill ha laddstolpar även på landsbygden och klimatomställningar, säger han och tar en solcellpark som ett av deras gröna löften.
Motala kommun ska vara en trygg kommun att bo i menar S och nämner ökad belysning och trygghetskameror.
– Det är inte övervakning utan vi vill skapa trygghet så att vi kan leva det liv som vi varit vana vid, säger Georges.
För att nå resultatmålet krävs effektiviseringar, ransoneringar och intäktshöjningar motsvarande 63 miljoner. Där pekar man på lokalförsörjningsprocess, effektivare inköp, hyreshöjningar inom LSS och särskilt boende samt högre p-avgifter. S vill också slå ihop två bemanningsenheter till en och se över användning av konsulter. Att avskaffa LOV och upphandla hemtjänst ska spara 4 miljoner och den största posten bland ransoneringarna, 12 miljoner, räknar man hem på digitaliseringar.
– Det vi ser är att kommunens skulder och investeringar ökar markant. Vi har prioriterat och fått ner investeringar och reinvesteringar, de tre kommande åren, till strax under 2 miljarder. I en tid där investeringskostnader för kommunen ökar, tillsammans med högre räntor och ökande inflation, måste vi prioritera. Totalt skiljer det 400 miljoner mellan vår och alliansens investeringsbudget, säger Georges.
Utöver simhall, aktivitetshall avsätts 200 miljoner till reinvesteringar på Carlslunds utbildningscenter.
– Behovet där är stort. Men vi anser att det måste göras en förstudie för att se de verkliga behoven. Vi lägger 200 miljoner i budgeten men vet inte vad det kommer landa på, säger Georges.