Brist på vårdplatser – äldre skickas runt

Lasarettet i Motala har fått stänga vårdplatser på grund av sjuksköterskebristen. Nu skapar kommunens brist på äldreplatser nya problem. Samtidigt skickas de äldre runt i länet.

Brist på äldreboenden i Motala skapar problem för lasarettet.

Brist på äldreboenden i Motala skapar problem för lasarettet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Motala2017-01-13 12:15

Motala kommun har under hösten brottats med bristen på platser inom äldreomsorgen. Man saknar såväl permanenta platser som korttidsplatser och frågan om nya boenden har kommit att flyttas allt högre upp på agendan. Inför julhelgen uppstod dock ett akutläge.

– Då fanns det 16 Motalabor som var utskrivningsklara på lasarettet men som vi inte hade plats att ta emot på korttidsboende. Vi har redan ett avtal med Mjölby, men nu har vi också skrivit avtal med Ödeshög om att få köpa platser där. Läget är jättesvårt just nu, säger socialdirektör Sven-Inge Arnell.

På lasarettet beskriver man situationen som ansträngd.

– Vi är ett akutsjukhus och det här påverkar vår möjlighet att erbjuda behandling, bedömning och vård till andra patienter, säger närsjukvårdsdirektör Eva Rasch.

Inom regionen har sjukhusen ett samarbete där man kan tvingas flytta patienter för att kunna ta emot nya. Så skedde med de äldre från Motala där vissa fått flyttas till sjukhuset i Finspång i väntan på att Motala kommun ska kunna ta emot dem.

– Det kan naturligtvis bli problem för de enskilda och för deras anhöriga, men vi måste prioritera. Att vi inte har tillgång till våra vårdplatser är i dag ett av våra största problem, säger Eva Rasch.

På kommunen ska man nu åter se över vilka åtgärder som kan vidtas. Sven-Inge Arnell bedömer att ett nytt permanent äldreboende skulle kunna vara färdigt 2019 och så länge kan man i nuläget inte vänta.

– Ett sådant beslut måste till för risken att vi framöver får böter för att vi inte kan ordna boenden ökar ju längre tid vi väntar. Sedan måste vi titta på andra alternativ också, men de extraplatser som kan skapas är nog tidigast i drift nästa år. Det här är ett problem, säger han.

Åsikter har framförts om att kommunen skulle öppna Granliden i Tjällmo igen för att klara situationen, men det ser varken politikerna eller Sven-Inge Arnell som ett alternativ.

– Vi skulle behöva sjuksköterskor och när vi stängde Granliden hade vi väldigt svårt att ens ordna undersköterskor dit. Så nej, det är inte ett alternativ, säger han.

Istället jobbar man med att försöka skapa en förstärkt hemtjänst så att äldre ska kunna få korttidsvård i hemmet. Det hoppas man kunna starta under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!