Från och med den 1 oktober ändras regler för dygnsvila i Sverige. Det finns sedan tidigare ett EU-direktiv som säger att man har rätt till minst 11 timmars vila varje dygn. Sverige har haft många branscher där detta inte följts, vilket lett till kritik från EU-kommissionen.
Det har gjort att kollektivavtalen för berörda branscher nu skrivits om så att EU:s direktiv gäller även där.
Exempelvis påverkas ambulanspersonal, räddningstjänsten och personliga assistenter av det. Flera som jobbar dygnspass har reagerat starkt på nyheten. Över 22 000 personliga assistenter har skrivit under en namninsamling för att stoppa ändringen och det finns en liknande namninsamling även för personal inom räddningstjänst. I tisdags marscherade hundratals brandmän i en protestmarsch i Stockholm, för att nå fram med sitt budskap.
På räddningsstationen i Motala råder stor oro i nuläget. Samtliga som var på plats när MVT var på besök hoppas få fortsätta jobba dygnspass.
– Farhågan är bland annat att det blir betydligt fler pass på helgerna, säger Martin Tiderman som är fackligt förtroendevald på räddningstjänsten Motala-Vadstena.
Även Henrik Karlsson är fackligt arbetsplatsombud:
– Det här kommer slå mot alla som har en familj, som vill kunna ha ett liv utanför och en fritid. Jag tror att det finns en stor risk att vi tappar personal, säger han.
Att jobba dygn som brandman innebär att man befinner sig på stationen hela tiden, men har sovande jour nattetid.
– Då får man vilan man behöver, men är beredd att rycka ut, säger Niclas Gustavsson.
Dygnspassen innebär att man kan få fler, mer sammanhängande ledigheter. På räddningstjänsten i Motala och Vadstena innebär det att man får vara ledig tre av fem helger. De övriga helgerna jobbar man antingen hela lördagsdygnet, eller först fredag natt och sedan hela söndagen.
– Sedan finns möjligheten att byta pass med varandra, så man även kan jobba dygn under vardagar, berättar Jacob Hoppe.
Just den här dagen har Viktor Johansson valt att göra så. Han bor i Jönköping och pendlar alltså runt tio mil till jobbet. Men när det går ser han till att jobba längre, men färre pass, så han inte behöver pendla lika mycket fram och tillbaka.
– Jag trivs och vill jättegärna jobba kvar här, men det kommer bli dyrare och bli mer pendling om dygnspassen försvinner. Då kanske jag inte kan jobba kvar här, säger Viktor Johansson.
Han är inte den enda som bor långt bort och pendlar till Motala. Upptagningsområdet för personal är stort tack vare dygnspassen, som möjliggör fler lediga dagar. Nu finns risken att flera av dem som bor långt bort inte kan fortsätta. Flera av brandmännen på stationen i Motala lyfter även fram att det kommer bli svårare för dem som är ensamstående föräldrar.
Samtidigt är tanken med EU-direktivet, och regeländringen, att det ska bli bättre för arbetstagarna. Att de ska få bättre möjlighet till vila.
– I storstäderna kanske det här kan vara bra om det händer mycket på nätterna, men här är det så pass lugnt att vi hinner vila, säger Niclas Gustavsson.
Han jämför med ambulanspersonal, som ofta är ute på larm hela nätterna. Brandmännen har det betydligt lugnare och hinner vila.
– Vi snittar kanske tre larm per dygn, men ibland kan det gå flera veckor utan att något händer, berättar Martin Tiderman.
Avtalen för brandmän är ännu inte färdigförhandlade, men SKR har meddelat att de måste följa EU:s bestämmelser.
I en intervju med Göteborgsposten fick SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg frågan om det är möjligt att få in ett undantag för räddningstjänsten, så de kan fortsätta på sina gamla scheman.
– Det är svårt att kommentera pågående förhandlingar, men det vi med säkerhet kan säga är att vi behöver säkerställa att vi lever upp till de krav som direktivet ställer, sa hon då.
Sandra Nordin är operativ chef på Räddningstjänsten i Motala och Vadstena. Hon konstaterar att läget är oklart, men säger att de får anpassa sig utifrån vad som beslutas.
– Det blir en utmaning. Jag har full förståelse för att många känner att det är jobbigt och tänker att det inte kommer funka, säger hon.
Samtidigt hoppas Sandra Nordin att det inte blir tal om någon massflykt från räddningstjänsten.
– Vi har tid att förbereda oss för en eventuell förändring, och se till att det blir bra. Vår uppgift som arbetsgivare blir att hjälpa personalen genom den känslomässiga reaktion som kommer när man drabbas av en sån här förändring. Sedan får vi lösa det schemamässigt så att personalen kan stanna, och om de ändå inte får det att fungera får vi stötta så de hittar en ny arbetsplats.
Enligt EU-direktivet får undantag bara göras när det finns risk för liv, hälsa och säkerhet. Till exempel om det skulle vara en stor skogsbrand, som kräver att man jobbar mer än sitt vanliga pass.
– Det blir lite ironiskt. Det är i en sådan situation vi verkligen skulle behöva dygnsvilan, men det är då undantaget får göras, säger Martin Tiderman.
Ingen vet riktigt hur det här kommer sluta. Inte heller arbetsplatsombuden Martin Tiderman och Henrik Karlsson, som varit i kontakt med facket i frågan, vet hur det går med förhandlingarna.
– Det finns en stor ovisshet, som bara gör situationen värre. Vi får inte mycket information och går mest runt och funderar och diskuterar, utan att ha någon aning om vad som händer, säger Henrik Karlsson.
På stationen i Motala hoppas i alla fall de som vi pratar med att arbetet och schemaläggningen kan fortgå som vanligt.
– Det är tråkigt om man ändrar ett fungerande arbetssätt. Ingen här vill ändra på hur vi har det med helgerna. Det som är unikt också i det här fallet är att arbetsgivare och arbetstagare är överens. Det blir sämre för båda om man tar bort dygnspassen, säger Niclas Gustavsson.
Henrik Karlsson:
– Det måste vara målet, att ha kvar hur det är nu. Samtidigt känner man sig lite maktlös. Flera av oss har skrivit på den här namninsamlingen. Men vad kan vi mer göra egentligen? Det är bara att hoppas på det bästa.