Här brister kommunen: "Nog glömts bort"

Gammal och riktad mot en äldre lagstiftning – Motala kommuns brandskyddspolicy är långt från perfekt. ”Den fyller inte sin funktion”, säger brandingenjör Mikael Cederberg som upptäckt flera brister.

Kommunens brandskyddspolicy är gammal.

Kommunens brandskyddspolicy är gammal.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2021-11-07 16:00

Brandskyddspolicyn ska visa hur medarbetare, medborgare och boende ska skyddas mot bränder i kommunens lokaler. Men policyn har inte uppdaterats på 20 år.

– Den riktar sig tillbaka mot en äldre lagstiftning. Den fyller inte riktigt sin funktion, säger Mikael Cederberg, brandingenjör, som började arbeta på kommunen för drygt ett år sedan.

Ett av hans uppdrag är att se över kommunens brandskydd och att åtgärda brister. Han har gjort en lista på saker som måste styras upp.

Enligt Cederberg är avsaknaden av ett enhetligt brandskydd i kommunen ett av de största problemen – det varierar kraftigt och finns inte någon övergripande plan.

– Det är olika på de olika förvaltningarna, så ska vår kommun inte fungera. En sådan hantering blir också dyrare över tid.

Vad fungerar inte?

– Det saknas en uppdaterad policy som följer allmänna råd knutna till LSO-lagstiftningen. Uppföljningen av brandskydd följer inte vad jag hade förväntat mig. Utan uppföljning, hur vet du som chef att du följer dina ansvar? Hur vet du att du gjort de åtgärder som behövs?

Han berättar att det är brist på ansvarsfördelning och tydlighet. Speciellt när kommunen hyr lokaler.

– Fördelningen av ansvar har en tendens att bli väldigt otydlig då, säger Mikael Cederberg som menar att kommunen måste jobba mer med riskhantering och utbildningsplanering, som i nuläget är väldigt ojämn.

  – Den är jättebra inom vissa enheter och obefintlig på andra.

I kommunens byggnader ska det finnas tydliga brandskyddsbeskrivningar.

– Vi har det i vissa. Det har att göra med byggnadens ålder, säger han och fortsätter:

– Om byggnaden är rest före 1990, då är beskrivningarna ofta skakiga. Är det byggt före 1950 är de obefintliga – om man inte har gjort någon förändring i dem under tiden. Det är ett stort behov av att komplettera handlingar.

Du som brandingenjör, vad säger du om bristerna?

– De behöver åtgärdas. Vissa av dem i ett kort perspektiv, och andra i ett långt perspektiv. Nu jobbar vi med att etablera att det finns brandombud på varje verksamhet. Det var det första jag började med att göra.

Bengt-Åke Karlsson (C), ordförande i tekniska servicenämnden konstaterar att brandskyddet är något man måste jobba med.

– Någonstans har det nog glömts bort i turordningen, men sen började Mikael, så han har jobbat med de här frågorna, säger han.

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!