De invånare som ville flytta kommungränsen ansåg bland annat att det inte finns något fungerande samarbete mellan kommunerna och att Nydalenborna hamnade mellan stolarna. Vi berättade om deras ansökan i en artikel.
Kammarkollegiet beslutar om förändringar av kommungränser. I april i år sade de nej till denna ansökan.
Det tyngst vägande skälet var att även Motala kommun och Askersunds kommun hade sagt nej.
– Ja, de får ju stor betydelse, kommunernas uppfattning, konstaterar Susanne Reuterswärd, advokatfiskal på Kammarkollegiet.
– Kommunerna har ju egentligen ingen vetorätt men i praktiken blir det lite så. Det är så enligt indelningslagen att om nån kommun säger nej så krävs det synnerliga skäl.
Något som också spelade roll var att kommunändringen skulle beröra cirka 200 personer. Kammarkollegiet kan bara medge om det rör små ändringar uppger hon.
Finns det skäl ska det när det gäller denna typ av ärenden göras en särskild undersökning av länsstyrelsen om vad befolkningen tycker om en indelningsändring, det säger indelningslagen. Här fanns det dock inga skäl till något sådant.
– Nej, det gör man ju inte om man ser att man inte kommer medge ansökan.
Om man redan i en första remissomgång hör att kommunerna motsätter sig finns det ingen anledning att lägga ner pengar på att utreda mer menar hon.
Angelica Byström, kontaktperson för de ansökande Nydalenborna, säger angående beslutet att nu kan hon och de andra inte göra något mer.
– Så det var nog lite att nu gick luften ur oss en stund.
De har inte gett upp säger Byström som dock senare konstaterar:
– Vi har väl funnit oss i beslutet och så mycket mer kan vi inte göra.