Sedan projektet påbörjades har ambulanssjukvården larmat om misstänkt sepsis för över 450 patienter genom att ett särskilt prov tas redan i ambulansen, som kan bidra till en snabb upptäckt. Det har även tagits fram en checklista som ska göra det lättare att upptäcka sepsis i samband med att patienter söker vård via vårdcentral eller akutmottagning.
Enligt infektionsläkare Maria Andersson, som är drivande i projektet, har det också tagits fram nya rutiner för hur man ska handlägga patienter med misstänkt sepsis på sjukhusen.
Tidningen har tidigare berättat om projektet. Då nämndes att åtta av tio patienter överlever om svårare fall upptäcks den första timmen och behandling kan sättas in direkt. Därefter ökar risken för dödlig utgång med ungefär åtta procent per timme.
"Vi inom vården måste bli bättre på att hitta tidiga tecken. Patienten kan inte göra mer än att söka vård när man är ordentligt sjuk", säger Maria Andersson.
Nyligen berättade vi om Motalabon Tony Eriksson som dagen efter en biopsi drabbades av urosepsis, blodförgiftning orsakad av bakterier från urinvägarna. Han fick hög feber och sökte vård på akuten i Motala. Trots att hans hustru flera gånger påtalade att läkare på plats skulle ta kontakt med urologen på US, som hon blivit ombedd att säga, uteblev kontakten. Istället skickades Tony hem med värktabletter och diagnosen virus. Efter bara några timmar blev han så sjuk att han fick föras akut med ambulans till US där han behandlades under flera dagar.
Ansvariga i Motala har utrett händelsen och även gjort en anmälan om lex Maria. Den akutläkare som var i tjänst när Tony kom in medger att patienten inte blev korrekt omhändertagen och att fel begicks av honom själv. Detta hände i februari, innan det nya projektet var sjösatt. Åtta månader efter att Tony insjuknade är han fortfarande inte helt återställd, till följd av fler komplikationer.
– Det hade varit så enkelt att ringa till urologen. Jag hade mått så mycket bättre i dag. Jag hoppas att ingen annan ska behöva drabbas på samma sätt som jag, har Tony tidiagare sagt.