En genuin rockfest med lokal prägel

Dag två av tredagarsfestivalen Bomber Fest bjöd på finstämda rockballader, lokalt röj och toner från andra sidan Atlanten.

Los Angeles baserade bandet Mercury Riot spelade på Bomber Fest.

Foto: Mikael Grahn

Motala2024-07-06 11:00
undefined
Kvällens yngsta på plats är utan tvekan Tyra Brandinger. Hon är 9 år och är på sin första livekonsert tillsammans med sin pappa Wilhelm. Det går inte att ta miste på att Tyra är exalterad. Hon berättar engagerat att hon gillar babymetall, Kiss, Ghost och Hexed som är sist ut på Bomber Fest under fredagsnatten. "Jag hoppas att jag kan vara vaken, jag har ätit pizza och fått en klubba som jag ska ta sen", berättar Tyra.
undefined
Mia Karlsson uppträdde tidigt under fredagskvällen på uteserveringen. Det blev en intim spelning med den forna sångaren och gitarristen från rockbandet Crusified Barbara som ett fåtal besökare tog del av.
undefined
Rockbandet Bürner med Björn "Böna" Ohlson i spetsen visade på både humor och en stor dos spelglädje på Bomber Fest. "Vi har fått äran att värma er. Börjar det komma nån plusgrad i kroppsjäveln?" ropar "Böna" ut i mikrofonen. Publiken skrattar ljudligt i gensvar.
undefined
Det var välfyllt i publiken under Bomber Fest i Motala.
undefined
Sångaren Björn "Böna" Ohlson och Mats Thuresson på bas är två tredjedelar av rockbandet Bürner. De förbereder sig för en 460 mil lång turné genom Sverige, Norge och Tyskland i september. "Det blir sex dagar i rad, stenhårt, skifta vid ratten vissa nätter", förklarar Böna.
undefined
Saga Bard och Henrik "Tjohomo" Fredriksson ser fram emot spelningen med Spiral Skies: "Bland det bästa jag sett på Bomber Bar", berättar Henrik med engagerat tonläge. Saga nickar instämmandes och fortsätter: "Kommer aldrig glömma den kvällen när jag såg dem första gången. Gåshud när Frida började sjunga" berättar hon resolut.
undefined
Magnus "Volle" Wåhlin är delägare av Bomber Bar sen nio år tillbaka. Han ser personligen fram emot lördagens spelning med Eradicated som nyligen var Grammisnominerade: "Dom har inte varit här innan och det är alltid kul att ta del av nya unga talanger".
undefined
Obemannat i merchtältet. Bandet är på scen.
undefined
Med stor röstkapacitet charmade Frida Eurenius i Spiral Skies publiken på Bomber Fest.
undefined
Henrik "Tjohomo" Fredriksson njuter av konserten med Spiral Skies.
undefined
Mercury Riots från Los Angeles är ute på turné och har mellanlandat på Bomber Fest. Med ett sound som känns igen från "The Strip" tar de soundet från L.A. till Motala.

MVT anländer till rockfestivalen tidig fredag kväll. Regnet har precis slutat falla och på uteserveringens lilla scen uppträder Mia Karlsson, tidigare sångare och gitarrist i Crusified Barbara. Publiken är för tidpunkten inte särskilt stor, men upplevelsen framför scenen är minst sagt intim och två killar sjunger med i hennes sista låt för kvällen.

En av dom är Martin Annefors, från Uppsala. Och vem han är här för är odiskutabelt.

– Mia helt klart! Jag har följt Crusified Barbara i många år och det var en sorg när de lade ner, konstaterar han.

Har du varit på Bomber Fest innan?

– Jag var här förra året, känner folk i stan så det är kul att komma tillbaka hit. Bomber Bar är ett skitbra ställe med fantastiska ägare, berättar han rättframt.

Artisten själv är glad att äntligen stå på scenen igen.

– Bandet splittrades 2016, jag gick in i väggen och trodde inte jag skulle komma tillbaka, berättar Mia Karlsson och förklarar att hon fått tillbaka glädjen till musiken igen.

– I höst släpper jag ett nytt album, berättar hon och fortsätter.

– Jag vill göra musik där jag kan sitta i mysiga hörn och skapa stämning, det får jag göra nu, berättar hon.

På frågan om vad hon vet om Bomber Bar känns svaret självklart.

– Det är min första gång här, men jag vet att det här stället är legendariskt, förklarar hon.

Under ett tält vid entrén sitter Henrik Pettersson, en av just ägarna till Bomber Bar. Han berättar att det var över 100 personer som kom under festivalens första kväll, angående regnet för dagen svarar han bara konstaterade.

– Det är bara häxor och socker som smälter i vatten.

undefined
Björn "Böna" Ohlson i Bürner spexar för publiken under spelningen. En spelning som bestod av Motorheadinfluerat sound med mycket humor och ett jävlar anamma.

Under tiden anländer fler besökare till området. De flesta rör sig inåt. Från botten av den långsmala lokalen ligger röken tät. Det lokala rockbandet Bürner har precis börjat spela. Bandets sångare Björn "Böna" Ohlson är snabb på att underhålla publiken och förkunnar tidigt i konserten.

– Vi är Bürner och vi ska se till att ni inte glömmer bort det.

Publiken skrattar och hurrar medans bandet fortsätter spela. Röda varma nyanser från taklamporna blandas med det blålila ljuset från scenen. Ur högtalarna är ljudet nästan bedövande för MVT:s utsände som försöker hålla hörseln intakt, för de flesta andra runt om existerar inget annat än musiken. 

Och kanske är just det signumet för festivalen. Gemenskap, glädje och passion. Alla delarna finns närvarande på den lilla rockfestivalen i Motala.

Karta: Bomber Bar Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!