Bilder för generationer som var med

Fotografen Åke Svensson ger ut sin tredje bok med gamla Motalabilder. Urvalet är som tidigare hämtat ut hembygdsföreningens gömmor, men också ur eget arkiv.

FÖRVANDLING. 1971: Gamla stan i Motala rivs och byggs upp nytt i höghusformationer. En av många översiktsbilder som visar stad i förvandling i Åke Svenssons bok.

FÖRVANDLING. 1971: Gamla stan i Motala rivs och byggs upp nytt i höghusformationer. En av många översiktsbilder som visar stad i förvandling i Åke Svenssons bok.

Foto: Åke Svensson

MOTALA2017-11-29 21:13

"Motala – en bild säger mer än tusen ord" är årets titel, även om det fortfarande finns informativa bildtexter.

Walter Gustavsson, medlem i musei- och hembygdsföreningen, har varit bollplank. Främst för att säkra att äldre Motalahistoria lyfts fram, men också som "byggnadssakkunnig". Han har ju förflutet både som bygglovshandläggare och vd för Bostadsstiftelsen Platen.

– Jag brukar göra en i stort sett färdig bok, sedan kommer Walter in med synpunkter på dispositionen och bildvalet, berättar Åke Svensson.

Båda var ute efter en bok som kan beröra flera generationer, där äldre ännu finns kvar som kan minnas och berätta mer för de yngre. Därför finns nu över de cirka 160 sidorna flera bilder hämtade från 1950- och 60-talen, tagna av Åke Svensson under hans tid som pressfotograf på Motala Tidning. Foton som kan skildra det mesta: industrier, kungabesök, gubbfotboll i Medevi, formel 1-föraren Reine Wisell ...

Det lite mer morderna anslaget märks även via flera flygfotografier ur det svenssonska arkivet.

Bilderna från hembygdsföreningen beskriver gamla stadsmiljöer, men kan också sorteras under så skilda teman som "klädkod" och "fordon".

Boken är liksom de tidigare tryckt i en förstaupplaga på 1 500 exemplar. Intäkterna tillfaller musei- och hembygdsföreningen, och det brukar bli en bra slant. Böckerna är populära i julhandeln och debuten fick till och med tryckas i flera extraupplagor. Så det blir säkert även en fjärde.

­– En idé finns och det finns "en miljon" bilder kvar att välja bland, säger Åke Svensson – samtidigt som han upprörs över att den analoga bildskatten annars mest verkar på ligga orörd:

– Tyvärr har det blivit för dyrt att ta hand om den.

BADBUSS. En badbussbuss avgår från Motala C till Varamon.  Bild från 1915.
BADBUSS. En badbussbuss avgår från Motala C till Varamon. Bild från 1915.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om