Biblioteket på LiM har varit en plats där både personal, patienter och anhöriga kunnat låna böcker. Utbudet har bestått av en blandning av faktaböcker och skönlitteratur.
Nu riktas huvudfokuset om. Privatpersoner kommer inte längre kunna låna böcker och huvuddelen av den skönlitteratur som finns idag ska rensar ut, för att ge plats åt medicinsk litteratur.
Biblioteket har redan bytt namn. ”Sjukhusbiblioteket” har blivit ”Medicinska biblioteket”. Syftet är att avspegla en förändring.
– Det handlar om att vi ska tillgodose och bemöta nya behov, säger Anders Renman, verksamhetsansvarig.
Han förklarar att personalens behov av medicinsk litteratur, ”evidensbaserad medicinsk information”, har ökat.
– Det har ökat i och med att forskningstakten har ökat. Att snabbt få tillgång till det senaste beprövade. Då behöver vi anpassa vår verksamhet för att bli relevanta i det sammanhanget, att serva utifrån de behov som finns.
I och med förändringen försvinner möjligheten för anhöriga eller besökare att gå in och låna skönlitteratur, exempelvis en deckare med stor stil. Renman menar dock att behovet av allmän biblioteksservice, så som den har sett ut på LiM, har minskat.
– Patienter ligger inne kortare tid nu. Utlåningsstatistiken visar tydligt på det att det är nergång. Behovet av medicinska litteraturen ökar.
De som vill låna skönlitteratur kommer framöver att hänvisas till Motala bibliotek i Folkets hus.
– Man behöver inte alltid gå till biblioteket. Det finns till exempel ”Boken kommer” och fjärrlån. Vår bedömning är att det behovet kan tillgodoses av andra aktörer där vi kan vara en part, en förmedlare.
Patienter eller anhöriga som vill lära sig mer om olika sjukdomstillstånd hänvisas till 1177 snarare än till de böcker som finns i biblioteket på LiM.
Var kommer böckerna som rensas ut att ta vägen?
– Det kommer att omvandlas till inventarier där det går. Vi kan inte kan skänka skattefinansierade inköp till allmänheten. Däremot kan vi skänka från vår verksamhet till andra verksamheter inom Region Östergötland.
– Varje bok kräver administration, vi behöver prioritera, vilket behov är det vi ska möta? Det medicinska.
Biblioteket på LiM kommer dock att ha fortsatt service mot patienter i viss mån.
– I det enskilda fallet, utifrån en behovsprövning, kan vi självklart ha en dialog. Då kan vi också förmedla lån från kommunbiblioteket, så kallat fjärrlån. Det är inget vi kommer att ha som ett huvuderbjudande, men uppstår ett visst behov i en viss vårdsituation där det påtalas, "patienten behöver en bok", då kommer vi inte säga stopp.
Allmänheten kommer kunna besöka biblioteket även i framtiden, men får då boka en tid först.
– Vi kanske kan hjälpa till med någon sökning i någon databas, men de kommer inte få status som låntagare.
Kan du förstå att det finns folk som ser förändringen som en försämring?
– Ja, tillsammans med mina medarbetare har jag, och med identifierade intressenter, gjort en risk- och konsekvensanalys. Den ligger som underlag för beslutet, den är gjord under hela förra året, säger Anders Renman.
Han lyfter att det finns ett ytterligare alternativ till de vanliga böckerna; e-medier och e-böcker. Renman berättar att de har ett samarbete på gång med Linköpings stadsbibliotek för att tillgängliggöra detta, bland annat på LiM.