– En vakt kom och skrek "var är hjärtstartaren". Jag frågade "Vill ni ha hjälp?", han tittade konstigt på mig, men jag följde efter, berättar Bibbi Hansson från Motala som stod vid kassan i en butik i Göteborg för två veckor sedan.
– Det låg en avtuppad kille på nedre planet. En kvinna hade snabbt varit framme och kunnat påbörja hjärtkompressioner och HLR. Killen var runt 20 år och fullt frisk. Vi kunde hjälpas åt.
Efter två- tre minuter var hjärtstartare på plats.
– Maskinen läste av ett flimmer och skickade in en stöt. Hjärtat hoppade igång. Vi fick ingen kontakt med honom, men han tittade och andades. Ambulansen kom. Vi visste inte hur det skulle gå, jag bad hans kompisar höra av sig till hans föräldrar och att de kunde kontakta mig.
Hur kände du efteråt?
– En oro, att jag inte fick kontakt. Hur kommer det här att gå? Vi var ute och käkade på kvällen. Samtalsämnet var kring hur lätt livet kan förändras och jag började tänka en hel del, hur viktigt det är att ha det bra i livet. Man får en tankeställare och en påminnelse, det kan hända vem som helst. Livet är så skört. Det gäller att ha det bra i livet.
På måndagen tog killens mamma kontakt med Bibbi.
– Det kändes helt fantastiskt, då grät jag. Läget var stabilt. Han hade vaknat till när han kom in till sjukhuset. Han hade verkligen haft änglavakt.
Hur mår killen idag?
– Han mår under omständigheterna bra. Fullt frisk, men han har mycket att bearbeta.
Bibbi har tidigare jobbat inom sjukvården och har därigenom fått kunskap om HLR och hjärtstartare.
– Min erfarenhet säger att det är minuter och sekunder som avgör. Hade vi inte haft en hjärtstartare hade det varit mycket svårare att få liv i honom.
Kan man göra fel?
– Man kan aldrig göra fel, huvudsaken är att man försöker göra någonting. Man kan bara förbättra situationen genom att försöka.
Många är rädda för hjärtstartare.
– Man ska inte vara rädd, de är så otroligt bra. De berättar hela tiden hur man ska göra.
Vad ska man tänka på, om man kommer fram till ett hjärtstopp?
– Börja! Sätta handen mot munnen och se om personen andas. Börja ge kompressioner och larma, säger Bibbi.
Vi träffade Ludwig Nilsson och Max Knutsson från företaget HLR-proffsen för att prata om hjärt- och lungräddning, hjärtstartare och vad man som privatperson ska tänka på i en situation av misstänkt hjärtstopp.
– Det bästa är att ringa 112 så snabbt man kan. De på larmcentralen är utbildade och ger instruktioner via telefon, säger Max.
– Man måste våga, våga och våga, säger Ludwig. Det sämsta man kan göra är "ingenting". Många tänker; "tänk om jag gör fel, någon annan kan säkert bättre". Men om alla tänker likadant, blir chanserna mycket sämre för en person med hjärtstopp att överleva.
Enligt HLR-rådet kan hjärtstopp ske av flera olika anledningar och utan behandling inom några minuter kommer det leda till döden. Enligt HLR-rådet rapporteras varje år ca 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och enligt HLR-registret rapporterades 677 överlevare 2022 utanför sjukhus.
Hur snabbt måste en person med hjärtstopp få HLR?
– Det finns ingen siffra, säger Max. Men när det gått tre minuter utan HLR kan man börja se hjärnskador. Chansen för överlevnad minskar med ca 10% för varje obehandlad minut som går.
Måndagen är "Restart a heart day" och då kommer Ludwig stå vid Ica Maxi i Motala för att visa hur en hjärtstartare fungerar och man har också möjligheten att få testa den.