Besparingar att vänta för bildningsnämnden

Bildningsnämnden har det tufft ekonomiskt. Nu finns en ny budget, men flera hot om ifall den ska kunna hålla.

I år går bildningsnämnden back 19 miljoner kronor.

I år går bildningsnämnden back 19 miljoner kronor.

Foto: Mostphotos/genrebild

Motala2019-12-14 18:00

I år går bildningsnämnden back 19 miljoner kronor. Nästa år har nämnden mindre pengar att röra sig med än vad man fick i år. Ändå är ordförande Mark Henriksson (M) inte särskilt oroad.

– Vi ser att det går åt rätt håll inför 2020. Vi ser att de sparåtgärder som vi har vidtagit får verkan, säger han.

Kommer ni att klara ekonomi i balans nästa år?

– Absolut, säger han utan att tveka och fortsätter:

– Nu börjar vi få den strukturen och organisationen att vi har kontroll. Och vi har goda förhoppningar att våra effektiviseringar ger de effekter som behövs nästa år. Om inget oförutsett händer förstås.

Men det finns orosmoln. Ett handlar om de statliga medlen, en annan faktor är att det måste till ytterligare beslut om besparingar under början av året.

– Får vi inte igång förändringarna där så är det inte säkert att vi får full effekt, säger Mark Henriksson.

Han ser också en problematik i det politiska läget i kommunen.

– Ett problem är att vi är en minoritet som leder kommunen. Får vi inte igenom våra förslag så blir det svårare att klara ekonomin, säger Mark Henriksson.

I Alliansens budget som nu klubbats igenom, med ett antal protester från oppositionen, finns flera förslag på satsningar bland annat på elevhälsan. Men där finns också förslag om att utreda neddragningar och besparingar, exempelvis att spara på skolskjutsar liksom på att se över själva bildningsförvaltningen.

– Men alla besparingar är inte saker som blir en fråga för politikerna. Redan nu pågår ju besparingar ute i varje verksamhet där varje rektor just nu sitter och ska avgöra hur man ska hantera den minskade ramen som man fått. Möjligen att det finns någon rektor inom förskolan får en utökad ram, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

Något uttalat sparbeting har nämnderna inte fått i år. Man får dock begränsad kompensation för pris- och löneökningar vilket i praktiken innebär att verksamheterna måste hitta sparförslag för att täcka sådana kostnader.

– Ja, vi får minskade medel men det är inte så mycket ändå. Det är inte 2020 som jag oroar mig över, det är år 2021, säger Per-Arne Sterner.

S, V och MP yrkade på avslag på budgeten och ville få igenom sin egen. SD hade ett motförslag om att ta fem miljoner kronor från kultur, fritid, arbetsmarknadsenheten och flyktingmottagningen för att skapa en buffert. Ingen av partierna fick dock gehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!