Beslutet: Förskolorna läggs ner – men flytten skjuts upp

Syréngatan och Verkstadsöns förskolor ska läggas ner och verksamheterna flyttas till Karlslund. Men flytten dröjer ett drygt år till.

En enig bildningsnämnd tog beslutet att Syréngatans förskola ska läggas ner och verksamheten flyttas till Karlslund när förskolan där är färdigrenoverad till hösten 2025.

En enig bildningsnämnd tog beslutet att Syréngatans förskola ska läggas ner och verksamheten flyttas till Karlslund när förskolan där är färdigrenoverad till hösten 2025.

Foto: Andreas Ekström

Motala2024-06-13 18:00

Bildningsförvaltningen i Motala presenterade i april förslaget att lägga ner Syréngatans och Verkstadsöns förskolor för en flytt till Karlslunds förskola. Då var målsättningen att arbetet med att ställa om Karlsunds skollokaler till förskola för 120 barn skulle vara klart till januari 2025. 

undefined
Förskolan Verkstadsöns verksamhet invigdes 2016. Nu är det beslutat att den ska avvecklas och barnen flyttas till Karlslund till hösten 2025.

Nu har också en enig bildningsnämnd beslutat att de båda förskolorna ska avvecklas. Men det sker först till hösten 2025. 

– Så de barn som ska börja i 6-års förskoleklass till nästa höst går färdigt. Så de behöver inte byta till en annan förskola sista halvåret innan de börjar förskoleklass, säger bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M). 

Även om det rådde enighet i nämnden om beslutet att flytta de båda förskolorna verksamhet till Karlslund så menade Helén Isaksson (S) att det fanns baksidor med att göra det. 

undefined
Socialdemokraternas Helén Isaksson menar att hon ur ett ekonomiskt perspektiv förstår beslutet att samla verksamheterna i större förskolor. Men hon tycker det är tråkigt att man genom det tar bort valmöjligheten för vårdnadshavare att välja en mindre, kommunal förskola.

– Det jag kan tycka är lite tråkigt är att vi i tätorten tar bort valmöjligheten för vårdnadshavare att faktiskt välja mindre förskolor när vi nu går emot större förskolor inom tätorten. Rent ekonomiskt förstår jag det. Men som vanlig människa tycker vi från vår sida att det är lite tråkigt, säger Isaksson som lyfte att Verkstadsöns förskolas lokaler är i bra skick till skillnad mot Syrénsgatans som har stora renoveringsbehov.

Att föräldrar uppskattar de små förskolorna framhöll Lotta Lexén att hon inte hade svårt att förstå. Men hon förklarade att kommunen måste se till helheten och att större förskolor då är att föredra. 

– Som Helén säger spelar ekonomin förstås en roll och vi behöver ta ansvar för en ekonomi som ska räcka till att bedriva en god förskola för alla förskolebarn. För de små förskolorna kostar mer att driva, säger Lexén.

Som fortsätter:

– Så ekonomin är en grund i det. Men det är absolut inte det hela. Det här handlar inte om att spara pengar och få en sämre verksamhet. Absolut inte. Utan det här handlar om att se till att vi använder pengarna rätt för att få bästa möjliga verksamhet. För alla våra förskolebarn. Och det är också en fråga om kompetensförsörjning framåt. Hur vi ser till att vi har kompetent personal på våra förskolor. 

undefined
Lotta Lexén (M) menar att kommunen måste se till helheten och ta ansvar för för en ekonomi som ska räcka till att bedriva en god förskola för alla förskolebarn.

Vad kommer hända med Syréngatans och Verkstadsöns förskola när verksamheterna har flyttats till Karlslund?

– Det vet vi inte med säkerhet. Det är ju kommunstyrelsen som är fastighetsägare. Antingen blir det avyttring eller så kommer de användas till annan kommunal verksamhet, säger Lexén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!