Det innebär ett års fördröjning mot tidigare uppgift. Vägplanen anger en byggkostnad på 708 miljoner, dock en drygt tre år gammal beräkning.
– Det sker uppdatering hela tiden. Närmast upphandlar vi ett anbudsunderlag för en totalentreprenad. Entreprenörens bud visar sedan den verkliga kostnaden och det är väl troligt att inflationen kommer att påverka priset, säger Trafikverkets projektledare Erik Fransson.
Mellan Nykyrka och Medevi kommer den nuvarande vägen om sex kilometer att byggas om till en mittseparerad, mötesfri 2+1-väg. Därefter, norrut och förbi Brattebro backe, blir det en ny och mötesfri väg i en dryg mil.
Den nya dragningen sker i söder väster om Nydalen för att sedan i nordlig riktning byggas öster om dagens sträckning.
Byggtiden beräknas till fyra år.
Rv 50-avsnittet byggs om för att höja trafiksäkerheten. Den smala och backiga sträckan är starkt olycksdrabbad, inte sällan med tung trafik inblandad. Förra året krävde en kollision mellan personbil och lastbil ett dödsoffer. I våras dikeskörde en lastbil varpå armeringsjärn spreds över vägbanan.
Men ombyggnaden ska även bidra till snabbare framkomlighet. Den skyltade hastigheten höjs till 100 km i timmen.
Projektet Medevi-Brattebro har varit en utdragen process. Förstudien inleddes 2013 och tre år senare valdes vilken sträckning vägen skulle få. Efter att planen ställts ut och sedan fastställts förra sommaren kom överklaganden. Vilka nyligen alltså undanröjdes av regeringen.
Även om regeringen sagt sitt om vägplanen kan fler kritiska synpunkter komma. Projektet kräver nämligen också två vattendomar för broar över Stavsjöån och Forsaån. Arbetet kan komma att överstiga 500 kvadratmeter. Det kräver tillstånd av mark- och miljödomstolen och dessa beslut går i sin tur att överklaga.
Delar av området behöver även undersökas av arkeologer innan det kan börja byggas. Det är känt att det finns fornlämningar i marken som är skyddade av kulturmiljölagen. Här ligger bollen hos länsstyrelserna i Östergötland och Örebro län. De får avgöra vilka undersökningar som behövs göras och även upphandla tjänsten.
Men detta moment antas inte innebära någon ytterligare fördröjning.
– Nej, tiden för arkeologin är inräknad i projekteringen fram till den beräknade byggstarten 2026, säger projektledaren Erik Fransson.