Coronabeslutet: Kommunen stänger verksamheter

Motala kommun vill skicka en tydlig signal med anledning av de nya coronareglerna. Biblioteket, simhallen och museerna har stängts för allmänheten.

Motala kommun har nu beslut med anledning av coronarestriktionerna.

Motala kommun har nu beslut med anledning av coronarestriktionerna.

Foto: MVT arkiv

Motala2020-10-30 11:42

Folkhälsomyndigheten och region Östergötland kom under torsdagen med besked att man på grund av den snabbt ökade smittspridningen i länet inför hårdare coronarekommendationer. Sent på torsdagseftermiddagen samlades alla kommuner i ett möte med länsstyrelsen och under fredagsmorgonen har det hållits nya möten med Motalas krisledningsstab för att avgöra hur läget ska hanteras här.

– Vi har beslutat att stänga biblioteken, simhallen och museerna för den breda allmänheten. De kommer att ha öppet för viss barn- och ungdomsverksamhet. Därför fortsätter exempelvis skolornas simundervisning. Men för allmänheten är det stängt från och med nu, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).

Beslutet gäller omgående och fram till den 19 november i nuläget.

– Vi gör det här för att minska smittspridningen i samhället. Samtidigt uppmanar vi alla att inte vistas i andra sammanhang där det är mycket folk. Det här är en signal som vi vill sända och genom att stänga hjälper vi till att minska smittspridningen, säger Annelie Almérus.

Var det ett svårt beslut?

– Vi stänger ju inte verksamheterna helt. Det är ingen personal som kommer att permitteras. Biblioteket är exempelvis öppet för att ta emot skolgrupper.

Hur ser smittspridningen ut i Motala?

– Vi har fortfarande en låg smittspridning här, men vi ser ändå att den ökar. Vi har också smitta inom kommunala verksamheter och därför är det viktigt att vi agerar för att hjälpa till att hålla i de här restriktionerna.

Kan det komma beslut om ytterligare restriktioner eller stängningar?

– Som det ser ut så är det detta som gäller. Men vi får naturligtvis ta ställning till sådana frågor beroende på hur utvecklingen ser ut.

Ni har smitta i kommunal verksamhet, hur omfattande är det?

– Det är inte i särskilt stor utsträckning, men därför är det viktigt att vi nu följer de råd som finns.

Kan det bli aktuellt med besöksförbud inom äldreomsorgen?

– Vi har inte riktigt det mandatet i kommunen. Men vi uppmanar alla att vara restriktiva med besök och hellre ta kontakt per telefon eller digitalt, säger Annelie Almérus.

Är ni oroliga över situationen?

– Vi tror att om vi bara tillsammans lyckas hålla i de restriktioner som finns så kommer det här att gå bra. Men det är viktigt att alla tar ett eget ansvar. Det är upp till varje medborgare att hålla i, följa restriktionerna och inte utsätta sig för smitta.

Annelie Almérus (M), kommunalråd.
Annelie Almérus (M), kommunalråd.
Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!