Vätternskolans elever, i årskurs 4–6, går sedan höstterminens start på Zederslundsskolan. Lösningen har hela tiden benämnts som ettårig – men vad som händer efter sommarlovet står ännu inte klart. Förvaltningen har dock, under ett möte med personal och föräldrar, presenterat fyra olika alternativ.
Ett alternativ är att splittra eleverna och personalen mellan Norra skolan, Zederslund och paviljonerna på Bondebacka.
– Även om man inte är på samma ställe håller man ändå ihop det i sådana fall, konstaterar Anders Pantzar, bildningschef.
Samtidigt har det alternativet undersökts vidare sedan mötet med föräldrar och personal. Bildningschefen berättar att det, som det ser ut nu, inte kommer att gå att nyttja paviljongerna på Bondebacka.
– I och med att vi går ur förskolor både på Marieberg, Ekenäs och Slottsgränd riskerar vi att kanske inte kunna erbjuda plats till barn och föräldrar om vi tar bort en avdelning till. Vi törs inte riskera det riktigt, för det är på gränsen då.
Alternativ två är att flytta Vätternskolans mellanstadieelever till Södra skolans högstadium, vars lokaler blir tomma till höstterminens start då högstadiet flyttar till Zederslund.
Alternativ tre är att nyttja övriga skolor i tätorten och placera ut Vätternskolans mellanstadieelever där det finns plats.
– Man gör en nedläggning av mellanstadiet fram tills en ny skola är byggd, förklarar Anders Pantzar.
Det fjärde alternativet är att, i mån av plats, låta en eller två klasser gå på Norra skolan och placera övriga elever på andra skolor i tätorten.
– Det beror på hur mycket plats vi kan göra.
Skulle det vara ett alternativ att stanna på Zederslund om det, när skolvalsperioden är över, visar sig finnas plats där?
– Då kommer vi i ett annat läge. Då skulle det kunna vara så att man får plats.
Initialt skulle beskedet om mellanstadiet ha kommit i december. Hur ser du på den ovisshet som både personal och föräldrar lever med nu?
– Egentligen kan man se det som att det kanske inte var bra att genomföra den lösningen man gjorde förra året, säger Anders Pantzar och syftar till flytten till Zederslund.
Han fortsätter:
– Det kanske hade varit bra att hitta någon lösning redan förra året som man visste höll. Nu blev det en lösning som alla till slut tyckte var bra, men man visste att den var ettårig och jag tycker inte alls att det är bra.
Flera förslag innebär splittrade klasser och kollegor. Vad tänker du om det?
– Nej, det är väl inte bra heller. Vår absoluta ambition har hela tiden varit att hålla ihop, säger Anders Pantzar och utvecklar:
– Sedan har vi inte lyckats riktigt, i och med att det inte riktigt finns plats heller. Det finns ett alternativ där man kan hålla ihop och det är om man flyttar till Södra.
Säg att alla fyra alternativ är möjliga, finns det något som du förespråkar mer?
– Det som föräldrarna och personal säger är att de vill hålla ihop i närområdet i alla fall. I första hand skulle de vilja vara på Zederslund, som de är nu, säger Anders Pantzar och fortsätter:
– Nästa läge är väl i sådana fall att man kan vara kvar i närområdet i alla fall, kanske både på Norra och Zederslund.
Vätternskolan har gjort riskbedömningar och barnkonsekvensanalyser av de olika alternativen, som har presenterats för både föräldrar och personal. I mars ska bildningsnämnden fatta beslut om framtiden för Vätternskolans mellanstadieelever.