"Bedömningen hög misstanke om cancer var välgrundad"

Av kirurgiska klinikens internutredning framgår det att Tommy Ekströms cancerdiagnos var svårbedömd men att händelsen inte varit undvikbar.

Chefläkare Lena Nilsson beklagar lidandet som patienten och hans närstående gått igenom.

Chefläkare Lena Nilsson beklagar lidandet som patienten och hans närstående gått igenom.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Motala2020-07-20 18:00

– Jag beklagar naturligtvis det lidande som det inträffade inneburit för patienten och hans närstående. Av den interna utredningen framgår att bedömningen om hög misstanke om cancer var välgrundad, skriver chefläkare Lena Nilsson i ett mail.

Hon kommenterar inte ärendet närmare, men i utredningen står det:

"Den här typen av cancersjukdom är väldigt svår att få en hundraprocentig träffsäkerhet på när det gäller vävnadsprover". Det är den sammansatta bilden av patientens symptom som ledde till den höga misstanken om cancer.

"Det förlopp som patientens sjukdom har haft är väldigt ovanlig. Patienten får tyvärr ett tydligt besked med en tydlig prognos trots att diagnosen inte är hundraprocentig men väldigt nära".

Det framgår också att Tommy Ekström aldrig fick någon kontaktsjuksköterska, som bör finnas för alla cancerpatienter.

Att utredningstiden kan ha blivit fördröjd uppges ha att göra med att remissen från LAH endast diskuterades bland kirurgpersonal. 

Utifrån patientens sjukdomsbild, med trombos i levern, finns det risker med onkologisk bromsbehandling. Därför diskuterades det aldrig.

Enligt vårdgivaren var händelsen inte undvikbar.

För att förhindra att en liknande händelse inträffar kommer Kirurgiska kliniken att vidta åtgärder och involvera kontaktsjuksköterskor vid cancermisstanke.

Chefläkare Lena Nilsson framhåller också:

– Det är viktigt att möjligheten att anmäla allvarliga händelser till IVO finns. De gör nu en egen bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!