Det var en oenig kommunstyrelse som fattade beslut om huruvida detaljplanearbetet för bostäder i Tegelviken skulle fortskrida eller avslutas. S och MP ville avsluta, medan Samverkan för Motala (bestående av M, KD och SD med stöd av L) röstade för att fortskrida. Majoriteten vann omröstningen med 7-4.
Men, i ett mejl till Motala båtklubb Tegelviken, som MVT tagit del av, skriver Erik Forslund (KD) och Marcus Lejonqvist (SD) att majoriteten inte var helt eniga om beslutet. Från båtklubbens styrelses sida känner man besvikelse över det faktum att partierna trots det valde att rösta för detaljplanearbetets fortgång.
– De tycker en sak, men röstar på en annan. Det är skrämmande, säger Karl-Göran Gustafsson, kassör.
Hur ser du på det mejl som ni fått?
– Det visar på att de inte gör som de säger.
Tommy Karlsson, ordförande i båtklubben, fyller i:
– Det visar att de tycker att det är ett lustigt förslag som kommit, som inte blir bra. Varför reserverar man sig inte mot förslaget då, när man sitter där och ska bestämma?
I sitt mejl till båtklubben skriver Erik Forslund och Marcus Lejonqvist, bland annat, så här:
"Moderaterna är väldigt tydliga med att det kan ge dåliga signaler till näringslivet om vi avbryter processer som pågått så pass länge. Även om vi inte varit helt eniga, så har det alltså inte varit läge att bryskt avbryta detaljplaneprocessen, utan den följer nu ytterligare ett steg".
Vidare skriver de att de som samarbetspartier är skeptiska, men att det trots allt är en lång väg till färdig produkt.
"Det handlar alltså inte om att ge upp utan att ladda om för nästa fas".
Varför röstade ni för att låta detaljplanearbetet fortgå?
– Vi är en majoritet och då jobbar vi enhälligt. Som olika partier har vi olika åsikter och det diskuterar vi ihop med varandra. Det är inte konstigare än så. Alla frågor kan vi inte vara helt överens om, men som majoritet formerar vi ihop, säger Marcus Lejonqvist.
Erik Forslund konstaterar att det kändes mest rätt att låta detaljplanen tas fram och prövas i kommunens vanliga process.
– Vi har sagt att det finns ett antal saker som gör oss skeptiska och där kan vi hålla med båtklubben om en del argument, men det är en sak att tycka en massa saker och en annan att få frågorna ordentligt utredda och besvarade i en detaljplan. Vi har haft diskussioner inom styret, men gemensamt tyckte vi att det var rätt att låta detaljplanen ha sin gång, säger han.
Hade det varit ett alternativ att rösta med S, för att avsluta arbetet?
– Nej, det hade inte varit något alternativ. Antas detaljplanen kan man vara säker på att alla aspekter har tagits om hand och då kan alla parter känna sig trygga med att det blir en bra lösning. Det är demokratins process som vi förlitar oss på, säger Erik Forslund.
I sitt mejl konstaterar han och Marcus Lejonqvist också att de tror att ljudstörningar kan bli ett stort problem som kan försvåra en boendemiljö så pass nära bryggorna.
"Vi rekommenderar klubben att samla ihop alla sina argument så att detaljplanen tydligt prövas", avslutar de sitt mejl. Ingen av dem vill dock, vid intervjun, svara ja på frågan om de hoppas på att detaljplanen inte går igenom.
– Båtklubben måste hjälpa kommunen att ta fram fakta kring hur de ska kunna expandera, även om det ska bebyggas. Vi gör ingen värdering i det, men helheten är viktig och flera frågor måste få ett svar – det förväntar sig medborgarna, säger Erik Forslund.
Det finns åsikter kring att ni säger en sak, men gör en annan.
– Jag anser också att det finns en hel del tveksamheter i den här skissen som kommunen tagit fram, men som politiskt parti har vi de kommunala processerna att förhålla oss till. Det finns obesvarade frågor och vi vill att de prövas i en detaljplan så att vi vet om bostadsbyggande och båtklubbens expansionsmöjligheter kan gå hand i hand eller inte.
Så att ni har röstat för att gå vidare med detaljplanen betyder inte att ni automatiskt är för bostadsbyggande i området?
– Nej, exakt. Vi vill pröva det här. Vi tycker att det är en intressant idé, men vi vill också samverka. Kommunen är inte expert på båtklubbar, utan där behövs båtklubben. Får vi ingen bra lösning, då är vi verkligen tveksamma.
Det lyfts att man är besviken på ert agerande i frågan. Hur ser du på det?
– Jag förstår att det kan finnas en besvikelse när politiker uttrycker tveksamheter, men vi tycker samtidigt att vi behöver gå vidare och verkligen veta och reda ut de här frågorna. De svaren får man inte om man inte går vidare i en detaljplaneprocess, säger Erik Forslund.
Marcus Lejonqvist konstaterar att någon part hade blivit besviken oavsett politiskt beslut – antingen båtklubben eller det företag som vill exploatera området med bostäder.
Tror ni att det finns någon risk att förtroendet för er som politiker kan komma att påverkas av det här?
– Nej, det tror jag inte, säger han.
Enligt Erik Forslund har interna möten med en öppen dialog genomförts inom Samverkan för Motala. Inte heller han tror att förtroendet kan komma att påverkas av KD:s och SD:s röstning i kommunstyrelsen kontra mejlet som sedan skickades till båtklubben.
– Skissen måste bli en plan och alla frågetecken måste bli utropstecken. Jag tror att medborgarna till syvende och sist är nöjda att vi reder ut det här innan vi sätter grävskopor i backen, säger han.
Enligt Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, har M vetskap om det mejl som Erik Forslund och Marcus Lejonqvist skickat till båtklubben.
– I en demokrati har man olika åsikter och man är mindre eller mer begeistrad över ett projekt, men Samverkan har kommit överens och det är den linje som vi har gått på i kommunstyrelsen, säger han.
Hur ser du på att man, trots sin ståndpunkt, valde att rösta för att låta detaljplanearbetet fortgå?
– I de diskussioner som vi har haft har vi nu ett framtagande av en detaljplan som ska gå igenom granskning och samråd. Då kommer man att reda ut alla frågetecken och det är det som vi har diskuterat och landat i inom Samverkan.
I mejlet rekommenderar man båtklubben att samla ihop sina argument så att detaljplanen tydligt prövas. Vad tänker du om det?
– Jag tänker att det är alla medborgares rättighet att göra det, så det finns väl inget fel i det.
Varken Mark Henriksson, Erik Forslund eller Marcus Lejonqvist menar att samarbetet i Samverkan kommer att påverkas framåt.