I ett överklagat avgörande till hovrätten framgår att hyresgästerna åsidosatt sina skyldigheter vid flera tillfällen. Förutom en händelse av en spisbrand, ska även elektrisk installation av utrustning ha gjorts utan fackman på plats. Hyresgästerna menar att de inte "haft anledning att betvivla att installationen varit fackmässig".
Vidare har det i badrummet installerats utrustning som sedan orsakade omfattande vattenskada. Ytterligare en brand i anslutning till bostaden, orsakad av rökning, lyfts fram i underlaget.
Hyresgästerna själva har angett att bränderna berodde på olyckshändelser.
Hovrätten anser dock att de boende"vid upprepade tillfällen brustit i den aktsamhet som kan förväntas av en hyresgäst och därigenom orsakat skador och risk för skador".
Bostadsstiftelsen Platen, med ett bestånd på cirka 5 500 lägenheter, uppger att de sedan 2014 genomfört totalt 17 vräkningar. Majoriteten har berott på bristande hyresbetalning. 2013 inleddes ett vräkningsförebyggande arbete som sedan dess ska ha utvecklats i gott samarbete med sociala myndigheter.
Vd Lars Åke Landén vill inte kommentera det enskilda ärendet men säger:
– Varje vräkning har sin historia och det är klart att det är en tragedi.
Han säger också att en vräkningsprocess tar tid och föregås av både muntliga och skriftliga varningar som hanteras olika från fall till fall.
– Men såna här ärenden, är inte speciellt många. De flesta, 99 procent, förstår allvaret, att man kan tappa hyresrätten, och gör en rättelse, säger han.
Hyresgästföreningen har företrätt hyresgästerna i hela processen och enligt regionjurist Ingrid Buskas gäller FN:s barnkonvention som svensk lag. Det innebär att barns rättigheter ska beaktas vid alla avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn.
– Vår erfarenhet är att det tyvärr är sällan hyresnämnder och domstolar beaktar just barnens bästa i uppsägningstvister. Den misskötsamhet som hyresgästen, den vuxne personen i familjen, har gjort sig skyldig till verkar oftast väga över hänsynen till barnets bästa. Det är olyckligt för det är knappast barnets bästa att behöva ryckas upp från en invand miljö och det kan få svåra konsekvenser för det enskilda barnet, säger hon.