– Vi vet ju att det är det här ungarna som blir uppfångade av kriminella gäng och nätverk. De gör saker som innebär att de helt plötsligt har råd att köpa fotbollsskor eller vad det kan vara. Där måste vi skapa motståndskraft, säger Sanna Detlefsen, direktor på Östergötlands stadsmission.
Cirka 20 000 barn i Östergötland lever i ekonomisk utsatthet. Många av dem finns i Motala och Vadstena. Barn vars föräldrar knappt har råd med mat på bordet och än mindre att köpa märkeskläder och teknikprylar. Och då kan steget in i brottslighet vara kort.
Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala, konstaterar att kopplingen mellan ekonomisk utsatthet och kriminalitet finns.
– Mina erfarenheter är att det inte är de välbärgade familjerna som man ser ungdomar ifrån utan de socioekonomiskt utsatta. Man vill ha en högre status med märkeskläder, det är ett sätt för dem att skaffa sig en identitet och något det inte har råd att köpa sig till.
Han tillägger att det inte är ett storstadsfenomen utan märks överallt.
– Vi ser ju gäng, eller vi kan prata nätverk. Att man samlas under någon, att man säljer narkotika åt någon och får kläder i utbyte. Visst ser vi tendenser till det här också, unga som strävar efter något som man inte kan uppnå på grund av ekonomi.
Motalas socialchef Per-Olof Andersson håller med.
– Det vi ser är att de barnen som är utsatta för påtryckningar är barn vars föräldrar går på bistånd. Och när det blir mycket aktiviteter av gäng eller gängbildningar så blir det också en svans runt om med barn och unga som får några hundralappar för att frakta en väska, kanske med knark, någonstans. Många upplever inte att de begår ett brott och det är lätt att fastna.
Att hitta sätt att hjälpa familjer som lever i fattigdom för att i sin tur hjälpa barnen är något som Detlefsen efterlyser.
– Jag hör rikspolischefen säga om och om igen "sluta ropa på oss i polisen vi gör vad vi kan". Vi måste börja prata och ropa på socialtjänsten. Vi måste säkerställa att de har resurser, metoder och samarbetsmöjligheter för att hindra ungdomar att de ens ska vara lockade att göra de här grejerna.
Hon säger att visst talas det om förebyggande arbete men hon tycker att man riktar sig fel. Att svaren ofta är skarpare socialtjänst, fler omhändertaganden och sänkt straffålder.
– Men jag hör ingen som säger att man ska förebygga genom att säkerställa en bättre ekonomi för familjer som har bidrag.
Andersson förklarar att försörjningsstödet följer inflationen och räknas upp mot prisbasbeloppet men någon extra satsning är det inte. Och även om en familj exempelvis får höjt bostadsbidrag får de inte mer pengar då försörjningsstödet sänks istället.
– Det viktigaste i dessa fall är att fortsätta satsa på sysselsättningsinsatser så att de kommer ut på arbetsmarknaden och få egen inkomst.
Borg säger att det är viktigt att inte dra alla över en kam.
– Det är inte bara ekonomisk utsatthet som gör att man blir kriminell, utan det är något annat också som drar tror jag. Men man ser ju ändå ett samband.
Som förebyggande pekar han på att skolan är viktig, att en fungerande skolgång många gånger är brottsförebyggande. Polisens del i det förebyggande är svårare menar har, de kommer ju oftast in när brott redan skett. Men genom att vara mycket ute, möta ungdomarna och prata om konsekvenserna av brott tror han ändå att de kan påverka.
– Men man skulle behöva komma in tidigare än vad vi gör. Jobba mer med familjerna i sin helhet, stärka föräldrar i sitt föräldraskap och annat som inte vi kan göra, säger han.
Enligt Andersson har kommunen flera projekt igång, socialen tillsammans med skolan, fritidsverksamhet och även polisen.
– Vi har fått statsbidrag till föräldrastödjande verksamhet för att fånga upp föräldrarna och ge dem stöd i att vara just föräldrar.
Klart är att alla tre ser sambandet mellan ekonomisk utsatthet och risken att unga hamnar i kriminalitet. Frågan är vad samhället kan göra.
– Framför allt att fånga upp dem som är på väg åt fel håll tidigt. Att man uppmärksammar om det är missförhållande hemma, att man samverkar med socialtjänsten. Det är tillsammans vi kan göra skillnad, om var och en jobbar för sig så når vi ingen framgång i detta, säger Borg.
Vilket även Detlefsen stryker under.
– Det finns mycket forskning som visar på det också, att när man gör satsningar på de här ungarna så händer det grejer.