"Får göra arbetspassen under högtiderna extra roliga"

För alla är inte jul- och nyårsledigheterna en självklarhet. På räddningstjänsten i Motala rullar arbetsschemat på som vanligt.

Robert Carlsson, Mikael Edén, Martin Ignell, Isak Grellsgård, Carl-Johan Räng, Pierre Iseswärd och Patrik Pettersson är de sju brandmän som arbetar annandagspasset.

Robert Carlsson, Mikael Edén, Martin Ignell, Isak Grellsgård, Carl-Johan Räng, Pierre Iseswärd och Patrik Pettersson är de sju brandmän som arbetar annandagspasset.

Foto: Lina Gillman

Motala2023-12-26 18:00

– Det är ju något man vet om när man väljer yrket och det är bara att göra arbetspassen under högtider lite extra roliga, säger brandmannen Pierre Iseswärd. 

I bilhallen står alla räddningsfordon prydligt på rad och de sju brandmännen som arbetar dagpasset gör rutinkontroller på fordonen när de påbörjar sitt pass. 

– Vi börjar med ett morgonmöte där vi går igenom föregående skifts utryckningar och lite vad som står på schemat. 

undefined
Pierre Iseswärd har varit brandman i över tio år och tycker att stationen i Motala är väldigt fin. Själv bor han i Linköping.
undefined
En timme per arbetspass ska brandmännen träna. De har ett utrustat gym och en sporthall till förfogande.

Vad hade ni att gå igenom nu på morgonen?

– Det stora var ju olyckan igår på riksväg 34 i höjd med Brunneby mellan en personbil och en lastbil med sand. Det var deltidsstationen i Borensberg som åkte ut på det larmet och vi hade bara ett buffertfordon på plats för att öka säkerheten. 

Är det extra mycket att göra över jul- och nyårshelgdagarna?

– Vi trodde nog att det skulle vara mer än det varit hittills då vädret varit rätt ruskigt. Men det är lite som vanliga dagar här, ibland har vi noll larm och ibland kan det vara sju på ett pass. Det enda som kan skilja de här dagarna från andra är att det kan vara fler larm som innefattar personer med psykisk ohälsa, som kan ha det extra tufft under högtidsdagar. 

Kan det vara svårt att åka hem efter en sån utryckning och exempelvis fira jul?

– Klart det kan vara svårt om det varit en otäck utryckning och sen åka hem och kanske vara den som ska vara tomte. Men vi har bra stöd genom jobbet och kollegor så det finns alltid hjälp att få. Det är ju långt ifrån alla arbetsdagar som har så psykiskt tuffa utryckningar. 

Isak Grellsgård har varit brandman i lite mer än två år.

– Det är ju charmen med yrket i sig, att man aldrig vet hur ett arbetspass ser ut. När som helst kan ett larm komma och vi har då 90 sekunder på oss att ta oss till brandbilen vare sig vi sover, tränar eller äter. 

undefined
Isak Grellsgård från Motala har varit brandman i lite mer än två år och trivs väldigt bra med yrket.
undefined
90 sekunder, så lång tid har brandmännen på sig att ta sig till brandbilen när utryckning signaleras.

Brandmännen förklarar styrkan och fördelen med alla rutiner som finns på stationen.

– Alla måste verkligen veta vad de ska göra och för att det ska gå så fort som möjligt behöver allt vara förberett på bästa sätt. 

Under varje skift ska brandmännen göra en timmes träning. Till det har de ett fullt utrustat gym och en gymnastiksal. 

– Det är otroligt lyxigt att ha ett så stort gym och en så stor hall som vi har här. Samtidigt är det viktigt att vi har en god fysik, våra brandställ väger cirka 24 kilo utan slang och verktyg.

undefined
Efter varje brandolycka de varit på ska brandmännen tvätta av sig och byta om från sitt brandställ till ett rött mjukisställ. Det ska de göra för att inte bilen ska bli kontaminerad av farliga partiklar.
undefined
Där allas brandställ hänger finns även en tv, där visas platsen för utryckningen och lite vad det är för sorts uppdrag.

Jobbar ni alltid med samma personer på era arbetspass?

– Oftast är vi samma gäng som håller ihop. Det är viktigt att ha personer man litar på när det kommer till utryckningar. Vi lägger ju våra liv i varandras händer, så tillit är viktigt. 

Isak och Pierre berättar att de efter nyår förmodligen kommer tvingas lägga om sina arbetstider. 

– Vi har ansökt om att fortsätta få arbeta dygnspass, vilket vi hoppas få igenom. Det är prat om att vi inte får återhämtning när vi arbetar dygnspass, men vi här är helt överens om att det skulle bli tvärtom ifall vi behöver vara på plats fler dagar i veckan istället. Vi får se hur det utvecklar sig. 

undefined
Robert Carlsson, Mikael Edén, Martin Ignell, Isak Grellsgård, Carl-Johan Räng, Pierre Iseswärd och Patrik Pettersson är de sju brandmän som arbetar annandagspasset.
undefined
Pierre och Isak berättar att de har ansökt om att fortsätta få arbeta dygnspass på stationen vilket de hoppas på att få igenom.

Vad ska ni göra för speciellt idag?

– Om vi inte har några utryckningar planerar vi att åka ner till annandagsbandyn och kika lite. Det brukar vara populärt att visa sig där nere. Många barn är nyfikna på våra bilar och oss. Annars har vi mest en tradition på julafton där vi åker och badar i sjön, i alla fall de som är modiga, säger Pierre och skrattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!