På tisdagen höjdes styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent. Enligt Riksbanken är prognosen att det väntar ytterligare höjningar.
Ser ni en ökning av samtal efter Riksbankens besked?
– Vi såg en ökning under tisdagen, säger Per Andersson, chef över privataffärer Östergötland.
Skälet, tror han, var finansinspektionens initiala råd att ta kontakt med sin bank.
Men enligt Andersson är det inte bara den höjda räntan som får kunderna att reagera, utan hela den ekonomiska omvärldsbilden med ökade el, mat- och råvarupriser.
– Alla faktorer gör att man bli orolig.
Enligt Per Andersson är dock elpriserna en tuffare utmaning än räntehöjningarna. Han säger att man från banken, i samband med lån, alltid går igenom den ekonomiska bilden och tar höjd för eventuella räntehöjningar, ända upp till 6,5 procent.
Kan ni råda kunder som ringer och är oroliga?
– Vi kan inte råda. Det är väldigt individuellt varje enskilt kundfall. Men det gäller att vara försiktig med sina utgifter.
Patrik Berg, privatrådgivare på Vadstena sparbank, säger att de än så länge inte har blivit nedringda.
– Höjningen har inte slagit igenom på bolåneräntorna än. Det finns väl en risk att folk uppmärksammar det när de höjs och då kanske det ringer fler till oss.
Han anser att det är viktigt att man går igenom hela sin ekonomi.
– Vi tittar över alla bitar. Kan man göra något med sin energiförbrukning? Se över andra fasta kostnader, många har HBO, Spotify, Netflix. Det blir ganska mycket pengar i slutändan.
På Länsförsäkringar Östgöta uppger man att fler kunder än vanligt kontaktar dem nu.
– Vi ser att det är en generell oro gällande ökade kostnader, vilket omfattar rädsla för kostnader kopplade till räntor, el, mat och annat. Vi pratar precis som vanligt, om vikten av trygghet och att se över sina levnadskostnader överlag. Det är precis lika viktigt som att se över sitt sparande, sin pension och andra trygghetslösningar, säger Frida Bjerkefors, privatmarknadschef bank, Mjölby och Motala.
Att ha en buffert i sin privatekonomi lyfts också fram.
– Under en lång tid har vi banker räknat med att kunderna ska klara en ränta på sex-sju procent vid utlåning och till dessa räntenivåer är det en bit kvar, oavsett den senaste tidens höjningar.