För drygt en vecka sedan genomfördes en provtagning av badvattnet i Motala simhall. Nu har provresultatet från denna analys kommit och den visar att förhöjda halter av så kallade heterotrofa bakterier har påträffats i anläggningens undervisningsbassäng. Dessa nivåer ska även vara så pass höga att de kan medföra "olägenheter för de badande", står det i rapporten.
– Det är svårt att säga exakt hur det här har uppstått. Men det kan bero på många badande och en hög belastning på reningssystemet, säger Nilla Downey, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Motala kommun.
Dessa heterotrofa bakterier är odlingsbara bakterier som bland annat kan orsaka infektioner, sår och hudirritationer.
Motala simhalls verksamhetschef Thomas Martinsson säger att de nu har stängt av den berörda bassängen för att kunna vidta de åtgärder som krävs för att komma till bukt med problemet.
– Just nu vet vi inte vad som är själva orsaken. Vi håller på att utreda det, säger Martinsson.
– Men nu har vi vidtagit de åtgärder som krävts, med chockklorering. Vi försöker nu att stabilisera systemet så att det går tillbaka till normalvärden igen. Vi planerar att öppna imorgon bitti igen, tillägger han.
Men går det att få ner värdena på lite mindre än ett dygn?
– Det kan jag inte svara på. Jag har haft kontakt med de som jobbar med detta och de kan inte heller svara på om det ger den effekt som vi önskar. Det tar ju ett par dagar att få tillbaka provsvaren som vi nu har tagit under eftermiddagen, säger Martinsson.
Så ni kommer att öppna bassängen imorgon utan att veta om bakterienivån har gått ner till rätt nivå?
– Det är ju sådana rutiner som har funnits här. Om det till exempel är någon som bajsar, vilket inte är ovanligt att man gör i dessa lekbassänger, så betyder inte det att vi stänger den en vecka. Utan det vi gör är en sån här chockklorering och därefter en ny bedömning om vi anser att det då har gett effekt.