Thomas Martinsson, anläggningschef på Tekniska förvaltningen och ansvarig för drift och skötsel av allmänna, kommunala bad, tror att E.coli-bakterierna som upptäckts vid Jerusalemsbadet uppkommit via djur.
– Det vi känner till är att det finns en hel del kanadagäss vid Jerusalemsbadet. De bakterierna finns i våra djur, framför allt är det väl i fåglar. Det är tarmbakterier hos varmblodiga djur.
Även kraftigt regn kan påverka, tror Thomas Martinsson. Bakterier som finns på exempelvis bryggor och i gräs kan med regnet rinna ner i badvattnet.
Den förhöjda bakteriehalten i Jerusalemsbadet upptäcktes vid ett rutinmässigt badvattenprov. Det finns tre olika resultatnivåer av proverna - tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt. Det första resultatet på Motalabadet blev tjänligt med anmärkning. Det ledde till ett omprov inom tre dagar. Resultatet på det badvattenprovet blev otjänligt.
– Vi har ingen misstanke på de andra baden i och med att de sista provresultaten vi fick är tjänliga på baden i övrigt.
Att bada vid platser där bakterierna finns kan leda till sjukdom i form av till exempel feber, illamående och kräkningar.
Nu tas nya prover och en kommunikation upprätthålls med Miljö och hälsa.
– Om det är kanadagässen som är orsaken handlar det väl om att hantera dem. Där har vi bland annat i Strandbadet försökt skjuta av en del kanadagäss.
Men framför allt handlar det om att skrämma bort dem från platsen, berättar Thomas Martinsson.