Det var förra våren som socialchefen i Motala kommun blev kontaktad av polisen. En socialsekreterare hade under ett besök i en livsmedelsbutik blivit misstänkt för ringa stöld och misshandel av personal.
Kvinnan hade fuskat med självskanningen och snattat för drygt 600 kronor. När hon blev konfronterad utbröt tumult. Enligt misstankarna tog hon ett hårt grepp om en anställds pung och lyckades fly ut via en personalingång.
– Jag fick panik och skämdes ihjäl mig för att polisen skulle komma, säger socialsekreteraren i polisförhör.
En butiksanställd som följde efter kvinnan fick ett knytnävsslag i magen innan polisen kom till platsen. I förhör förnekade den kommunala tjänstemannen misshandel. Däremot gav hon en förklaring till stölden: det var hennes tur att bjuda arbetskamraterna på frukost men hon hade inte råd. I kassarna med obetalda varor låg bland annat dessertostar, tapas, stenbitsrom, juice och västerbottenpaj.
– Ja, jag tänkte att det är nog så här andra gör. Det var inte att jag missade att skanna utan när jag väl var där bestämde jag mig att göra så, säger hon i förhör.
Linköpings tingsrätt har nu dömt socialsekreteraren för misshandel i två fall och ringa stöld. Straffet blev villkorlig dom och 80 dagsböter på totalt 8 000 kronor. Hon ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till en av de anställda.
I domen tog tingsrätten hänsyn till att kvinnan förlorat sitt jobb till följd av brotten, en rättsprocess som fortfarande pågår. Kvinnan blev inledningsvis avstängd och erbjuden en omplacering med lägre lön. Hon tackade nej och menade att hon borde ha fått en tjänst som socialsekreterare med ansvar för ett annat område. Kommunen sade slutligen upp kvinnan, med motiveringen att man förlorat förtroendet för henne i och med de misstänkta brotten. I sin grund för uppsägning skriver kommunen:
"Att som Motala kommuns och socialnämndens representant polisanmälas för ringa stöld och två fall av misshandel ser arbetsgivaren som ett ytterst olämpligt beteende och som misskötsamhet, även om detta utfördes utanför arbetstid så påverkas arbetsrelationer och myndighetsrelationer på ett negativt sätt".
Kvinnan gick till domstol i hopp om att få uppsägningen ogiltigförklarad. Hon ville även att kommunen skulle betala skadestånd med 150 000 kronor. Men Motala kommun fick rätt. Domstolen höll med om att kvinnan inte var lämplig som socialsekreterare med myndighetsutövning och att hon skulle kunna ifrågasättas i den rollen. Rätten lyfte också att kvinnan påstås ha sagt till personalavdelningen att det inträffade inte var så farligt "utan närmast till nytta i tjänsten att ha gjort erfarenheten att bli gripen av polisen". Ett mycket märkligt uttalande, enligt domstolen. Kvinnan tillbakavisar att hon sagt så.
Dessutom ansåg domstolen att erbjudandet om omplacering var i sin ordning: kvinnan skulle få bibehållen lön under ett halvår och därefter högre lön än andra med en liknande tjänst. Dessutom hade hon informerats om att hon skulle bli uppsagd om hon tackade nej till omplaceringen.
Socialsekreteraren överklagade till Arbetsdomstolen, som i somras sade nej till att pröva fallet. Kvinnan har nu begärt resning i Högsta domstolen, som ännu inte har tagit ställning i frågan. Hennes juridiska ombud skriver i ett mejl till MVT:
"Varför vi begärde resning är i grunden att vi anser att domen är felaktig. Domstolen har även grundat domen på en omständighet som inte ens åberopats av kommunen, vilket är det rättsliga skälet till vår ansökan om resning".
Per-Olof Andersson, socialchef vid Motala kommun, vill i nuläget inte uttala sig om ärendet med hänvisning till att det är en pågående rättsprocess.