Så slipper du stå med en sophög i julhelgen

Under jul och nyår blir det oftast lite mer skräp och matavfall i många hushåll. Men det är inte alltid lätt att veta vart allt ska kastas.

Avfallsingenjör Martina Hornwall tycker att Motala- och Vadstenaborna, generellt, är duktiga på att sortera i fyrfackskärlen.

Avfallsingenjör Martina Hornwall tycker att Motala- och Vadstenaborna, generellt, är duktiga på att sortera i fyrfackskärlen.

Foto: Rita Furbring

Motala2020-12-23 20:00

De nya fyrfackskärlen introducerades i Borensberg och Vadstena under 2018. Våren därpå blev det Motalas tur. Inför 2021 väntas kärlen också nå ut till landsbygden, enligt avfallsingenjör Martina Hornwall. Hon upplever, hittills, att de allra flesta är bra på att sortera. Det märks i hanteringen.

– Mängden soppåsar har minskat med 50 procent, säger hon.

Samtidigt, till följd av bättre sortering, upplever Martina Hornwall att facken för plast snabbast blir fulla.

Inför julen vill hon uppmana invånarna till eftertanke, innan man slänger sitt skräp. Det gäller även livsmedel.

– Tänk igenom vad du ska ha på julbordet, köp bara det du vill ha så att du slipper kasta.

Att göra nya rätter av överbliven mat är ett annat tips som hon tycker att den äldre generationen, framför allt, är väldigt duktig på.

I de hushåll där julklappar är tradition väntar också mer skräp så här års.

– Utmana barnen att ha en påse var, som de skriver plast, snöre och papper på. Då slipper man stå med superhögen och det förtar inte så mycket av stämningen.

Och både presentsnören och glitter ska slängas i vanliga soppåsen eftersom de inte räknas som förpackning, framhåller Martina Hornwall.

Om fyrfackskärlet skulle råka bli fullt innan det är dags för tömning säger hon att det går att beställa en extra tömning hos kommunen, mot en avgift. Men det finns också andra, snabbare alternativ.

– Man kan höra med grannen om inte de vill "sälja" en bit av sin tunna, säger hon och ler.

Däremot är avfallsingenjören bestämd med vad man inte ska slänga ner i fyrfackskärlen?

– Våffeljärn, sprayburkar med rester i. Bromsskivor vill vi inte heller ha.

Enligt Martina Hornwall är särskilt sprayburkar med restinnehåll farliga att kasta i metallfacket då det ibland uppstår bränder i sopbilarna efter att kemikalier fattat eld när soporna komprimerats.

Farliga avfall bör därför tas med till en bemannad återvinningscentral, framhåller hon. Hit hör även nagellack, målarfärg, städrengöring, handsprit och batterier.

Men att sprida samhällsinformation gällande hanteringen är en utmaning, upplever Hornwall.

– Det finns så många olika kanaler och användandet skiljer sig åt. En del använder sig av webbinformation eller sociala medier, medan andra vill ha informationen i pappersform. Å andra sidan är detta en utmaning för samhället i stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!