Engagerat arbete med etik prisas av regionen

Nina Asklöf och Emelie Johansson på Lasarettet i Motalas geriatriska akutvårdsavdelning (GAVA) anordnar både månatliga etikkaféer och dagliga samtal. För det har avdelningen nu fått Region Östergötlands etikpris.

Susann Moström, Najib Rezai, Mary Louis, Emelie Johansson, Lotta Eriksson, Malin Liew, Nina Asklöf, Jessica Yeboah och Marie Larsen på GAVA firar regionens etikpris.

Susann Moström, Najib Rezai, Mary Louis, Emelie Johansson, Lotta Eriksson, Malin Liew, Nina Asklöf, Jessica Yeboah och Marie Larsen på GAVA firar regionens etikpris.

Foto: Karl Magnus Moulin

Motala2023-03-04 14:00

Det är dags för arbetsplatsträff på Avdelning 13 GAVA när MVT kommer på besök. Den här gången är det dukat med tårta i mötesrummet. Det finns anledning att fira. Avdelningen har förärats Region Östergötlands etikpris. 

– Jag var jätteimponerad när jag kom hit för ett år sedan. Tjejerna har verkligen gett allt för att det ska bli ett bra etikkafé. De har gett jättemycket av sig själva, säger den stolta enhetschefen Malin Liew.

Tjejerna som hon pratar om är eldsjälarna som håller i avdelningens etikarbete. Sjuksköterskan Nina Asklöf och undersköterskan Emelie Johansson.

De arrangerar återkommande etikkaféer där de bland annat bjuder in föreläsare och gäster. 

– Sjukhuskyrkan har varit här och deltagit i våra diskussioner, nästa gång kommer Vårdförbundet och tanken är att LAH (Enheten för lasarettsansluten hemsjukvård) och Kommunal ska komma under våren, säger Nina Asklöf. 

Under träffen berättas ett fiktivt scenario av en händelse som skulle kunna hända på avdelningen, eller en anonymiserad och omskriven version av något som har hänt.

– Man får läsa scenariot och sen får man tänka en stund innan vi diskuterar i grupp, säger Nina Asklöf. 

– Vi har gjort ett etikspel som vi använder också, fyller Emelie Johansson i.  

Men trots det stora engagemanget för de månatliga etikkaférna så är det framför allt för det dagliga arbetet med etikfrågor som avdelningen prisas. 

– Kaféer finns på flera avdelningar, men just den här reflektionsstunden i den dagliga verksamheten är det som verkligen stack ut för Etiknämnden, säger Malin Liew. 

Det var hon som nominerade Emelie och Nina.  

– Men priset går till hela avdelningen, förtydligar hon.

Reflektionstiden är en stund mot slutet av arbetspasset varje dag. 

– Då är alla i teamet välkomna. Men oftast är det vi sjuksköterskor och undersköterskor, säger Nina Asklöf.  

– Vi har även månadens ord som vi tar upp varje vardag, säger Emelie Johansson.  

Det kan vara ord som omsorg, bemötande, mod, självbestämmande eller respekt.  

– Då kan vi ta upp det ordet och tänka på det. "Har vi använt oss av det här idag?" eller "Hur kan man göra för att arbeta med det imorgon?" Om det till exempel är ordet självbestämmande så kanske man kan tänka till lite om man hade kunnat låta patienten bestämma mer själv, säger Emelie Johansson.  

– Man kan även ta upp exempelvis om kommunikationen inte har fungerat i gruppen. Eller om det har varit mycket att göra. Har det flutit på, har det varit något som blivit missat? Varför i sådana fall? Det är en väldigt bra stund där det ska vara högt i tak och man kan ta upp stort som smått. Och det är väldigt viktigt att alla blir hörda, säger Nina Asklöf.   

Det råder ingen brist på idéer om hur Avdelning 13 GAVA kan arbeta vidare med etik.   

Till framtiden håller de dessutom på att förbereda ett rollspel. 

– Det har vi inte använt än, men det ska komma på ett kommande etikkafé. Det är fyra stycken mindre fall och sen så ska gruppen få spela upp för varandra lite.

Och så var det ju prispengarna. Utöver diplom och ära så innebär Region Östergötlands etikpris också en välkommen check på 75 000 kronor.

Vad ska de pengarna användas till? 

– Utbildning har vi pratat om att det ska bli. Olika föreläsningar, säger Nina Asklöf.

Geriatrisk sjukvård

Avdelning 13 GAVA på Lasarettet i Motala bedriver slutenvårdsverksamhet med inriktning mot akut geriatrik samt geriatrisk akutortopedi.

Geriatrisk sjukvård är specialiserad på akuta och kroniska sjukdomar som uppstår till följd av åldrande. I vården ingår både medicinsk behandling och rehabilitering.

Den viktigaste patientgruppen för en geriatriker är äldre, sköra patienter med flera, oftast kroniska, sjukdomar. I takt med att världens befolkning blir äldre så har den patientgruppen ökat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!