IVO kritiserar Attendos uppstart av Nämndemansgatan

Attendo brast i patientsäkerheten när man startade äldreboendet Nämndemansgatan. Det slår IVO nu fast. Även Motala kommun kritiseras.

Nämndemansgatans äldreboende får nu kritik av IVO för uppstarten.

Nämndemansgatans äldreboende får nu kritik av IVO för uppstarten.

Foto: Lillian Andersson

Motala2021-09-26 19:00

Situationen på äldreboendet Nämndemansgatan var problematisk i starten. I början av året vittnade personal, fack och anhöriga om upprepade brister; stressad personal, avsaknad av rutiner, allmänt rörigt och bristande samarbete mellan kommunen och Attendo som skulle sköta driften. Tillsynsmyndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg, fick in två anmälningar och öppnade ett ärende. I beslutet därifrån får nu både kommunen och Attendo kritik.

IVO konstaterar att Attendo saknade flera rutiner och att den manual som fanns för uppstarten inte anpassats till att öppna ett helt nytt boende.

– Vi har en manual för att starta i egen regi, men det blev problem när huset inte var färdigställt. I vanliga fall har vi tillgång till lokalerna tidigare och kan då bättre förbereda och anpassa våra rutiner, säger regionchef Karolina Eriksson.

IVO påpekar också att personalen inte fick tillräcklig tid på sig att lära känna arbetsplatsen och kollegorna. Det bottnar i att hälften av personalen började en vecka innan boendet öppnade. Den andra hälften gjorde sitt första arbetspass samma dag som de äldre började flytta in.

– Eftersom huset inte var färdigt när vi drog igång kunde inte personalen börja jobba tidigare. Och när de kom så var inte alla möbler på plats och vissa tekniska delar i huset var inte klart. Sedan kom en del av personalen med från kommunens boende och de kom med när de boende flyttade in, säger Karolina Eriksson.

Borde ni gjort annorlunda?

– Vi har en bra dialog med kommunen nu, men med facit i hand hade det varit klokt att flytta inflyttningen, säger hon och förklarar att det varit ett förslag som Attendo väckt.

Attendo saknade vid starten egna sjuksköterskor och skulle köpa tjänsten av kommunen. Men det fanns inget avtal om vem som ansvarade för vad eller vilka arbetsuppgifter som sjuksköterskorna förväntades göra. Därför saknades det både läkemedel och sårvårdsmaterial när de äldre flyttade in.

– Samverkan med kommunen kunde ha varit bättre. Vi hade meddelat i god tid att vi ville köpa sjukskötersketjänster, säger Karolina Eriksson.

Påverkades de äldre av att det var oklart och att det saknades läkemedel initialt?

– Akuta läkemedel fanns på plats då vi har ett nära samarbete med våra andra verksamheter i länet. Omläggningsmaterial fanns att tillgå på enheten.

Ett annat problem var att det saknades dokumentation om de äldre när de flyttade in, bland annat därför att sjuksköterskorna i flera fall saknade behörighet till Attendos dokumentationssystem.

– Det skulle ha lösts innan vi flyttade in. Nu har vi en tydlig rutin och egna sjuksköterskor dagtid. När vi övrig tid använder kommunens sköterskor ser vår verksamhetschef till att de får inloggning, säger Karolina Eriksson.

Både Attendo och kommunen har fått svara IVO. Utifrån svaren att man identifierat brister och vidtagit åtgärder samt sett över organisationen är tillsynsmyndigheten nöjd. De avslutar därför ärendet.

Finns det några återstående problem i dag?

– Vi har inte varit igång ett år än, men nu ska rutinerna sitta. Samtidigt är det först nu som vi har alla platser belagda och då har vi behövt introducera ny personal. Men jag är nöjd med de förändringar som gjorts och vårt samarbete med kommunen, säger Karolina Eriksson.

IVO fann flera brister, ska det vara så?

– Nej, det beklagar vi. Men några av de här sakerna var sådant som vi inte kunde råda över, säger hon.

Karta: Nämndemansgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!