Arbetsmiljöverket: "Har funnits jättestora problem"

Vätternskolan måste utrymmas flera månader innan den nya skolan väntas stå färdig. Kommunen vill skjuta fram förbudet, men Arbetsmiljöverket säger nej.

Vätternskolan måste utrymmas flera månader innan nybyggnationen väntas stå färdig. Kommunen har ansökt om att få förbudet uppskjutet, men Arbetsmiljöverket säger nej.

Vätternskolan måste utrymmas flera månader innan nybyggnationen väntas stå färdig. Kommunen har ansökt om att få förbudet uppskjutet, men Arbetsmiljöverket säger nej.

Foto: Peter Calén

Motala2024-03-13 05:30

Vätternskolans lokaler har varit bristfälliga i flera år. Till höstterminen 2023 tvingades mellanstadiet flytta. Lågstadiet går kvar och från kommunens sida bedömer man att åtgärderna som gjorts är tillräckliga till dess att den nya Vätternskolan står färdig omkring årsskiftet 26/27.

Men, i juni 2023 fattade Arbetsmiljöverket beslut om ett förbud mot att vistas i skolan. Det gäller från 1 september 2026, om problem kvarstår.

– Det är det som är ursprunget till tillsynen och inspektionerna som vi har gjort. Det har funnits jättestora problem i skolan som man har vetat om sedan 2017, men inte gjort någonting åt, säger Märta Remneblad, arbetsmiljöinspektör.

undefined
Det var i juni i fjol som Arbetsmiljöverket fattade beslut om ett förbud mot Vätternskolans fortsatta verksamhet, från och med 1 september 2026.

Kommunen har ansökt om att få förbudet uppskjutet ett år, för att säkerställa att den nya skolan hinner färdigställas. Enligt Märta Remneblad är det för tidigt att säga om åtgärderna har gett den effekt som krävs och Arbetsmiljöverket har därför valt att inte ändra förbudet.

– Det kan mycket väl hända, när det börjar närma sig datumet för förbudet, att det går att bedriva verksamhet i skolan ett år till, men det får vara ett beslut som kommer då, säger hon och tillägger:

– För det kan också vara tvärtom, att man inte kan bedriva verksamhet fram tills en ny skola står på plats eller tills förbudet börjar gälla. Därför såg inte vi att det fanns någon poäng med att skjuta på det beslutet redan nu.

undefined
"Det har funnits jättestora problem i skolan som man har vetat om sedan 2017, men inte gjort någonting åt", säger Märta Remneblad, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

När Arbetsmiljöverket skulle kunna fatta beslut om ett uppskjutet förbud kan Märta Remneblad inte svara på i nuläget. Hon lyfter att det trots allt är ett och ett halvt år tills nuvarande förbud börjar gälla.

– Jag förstår att kommunen kan komma att behöva ställa den frågan igen när det är dags, men det beror så mycket på läget då. Vi vet inte hur Vätternskolan mår då, i sin nuvarande form. Kommunen behöver löpande följa upp de åtgärder som man gör, för att se att de har effekt.

Enligt kommunens fastighetschef Carl Melin har de genomförda åtgärderna redan gett resultat. Förutom enkätundersökningar med personalen, som ska presenteras inom kort, kan kommunen också mäta ämnen som skulle kunna påverka inomhusmiljön i realtid på flera platser i Vätternskolan.

– De uppföljningar vi har gjort ser bra ut mätvärdesmässigt, säger han och fortsätter:

– Arbetsmiljöverkets uppfattning är ju att man får utvärdera fallet närmare i tid, de kan inte fatta ett sådant beslut med det tidsspann som är nu. Det här är en löpande dialog som vi har med dem.

undefined
Från kommunens sida ska det inte vara några problem för Vätternskolans elever att fortsätta använda lokalerna i den form som verksamheten bedrivs i dag. "Resten har vi redan tagit ställning till och evakuerat för att klara av att kunna bedriva den kvarvarande, befintliga verksamheten", säger Peter Ingesson, kommundirektör.

Även kommundirektör Peter Ingesson lyfter vikten av en fortsatt dialog.

– Om vi anser att vi har vidtagit tillräckliga åtgärder och det skulle kunna vara hållbart ser jag ingenting som skulle förhindra en ny prövning av frågan och dialog med Arbetsmiljöverket. Det är givetvis någonting som vi kommer följa upp, säger han.

Så kommunens förhoppning är fortfarande att man ska få vara kvar i lokalerna tills den nya skolan står färdig?

– Det är en fråga som vi behöver ta med oss nu när vi värderar den faktiska tidsplanen framåt. Vi kommer ha en dialog och återkoppla våra åtgärder till Arbetsmiljöverket, säger Peter Ingesson.

Från er sida ska det alltså inte vara några problem för eleverna att fortsätta använda lokalerna?

– Inte i den form som vi bedriver verksamheten i dag. Resten har vi redan tagit ställning till och evakuerat för att klara av att kunna bedriva den kvarvarande, befintliga verksamheten. Det gjordes akuta insatser inför skolstarten förra året som byggde på att en del ytor inte gick att använda.

undefined
Motala kommun har ansökt om att få förbudet mot Vätternskolan uppskjutet med ett år. Arbetsmiljöverket har dock, efter en ny tillsyn i januari, valt att inte möta deras önskemål.

Hur ser du på kommunens hantering av Vätternskolan? Det har ju inte varit en nyhet att lokalerna varit problematiska och haft brister?

– Nej, det är känt att det är en problematisk plats och problematisk byggnad utifrån att det ytterst inte är kommunens byggnad från början, utan någonting som vi fick ärva från Landstinget, regionen, säger Peter Ingesson och fortsätter:

– Med de erfarenheterna behöver man bygga en ny skola på ett annat sätt och med andra förutsättningar, både utifrån platsen och behovet. Det är väl en erfarenhet i det hela.

Mitt i detta finns personal, elever och föräldrar som levt med ovisshet under ganska lång tid. Hur ser du på det?

– Ja, det är väl alltid olyckligt när processer drar ut på tiden och man kanske inte hittar rätt åtgärder från början för att säkerställa lösningar på de problem som finns.

Peter Ingesson fastslår:

– Det är egentligen bara att ta med sig de erfarenheterna framåt och se till att vi hittar bättre lösningar fortsatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!