Arafats livvakt: "Motala är bra för familjen"

Två år efter att Yassir Arafat dog flyttade hans livvakt utomlands. Valet föll på Sverige och Motala. Idag trivs han alldeles utmärkt i sitt nya hemland och sin nya hemstad.

Foto: Anders Törnström

Motala2014-11-14 06:50

Mvt träffar Issam Belbaisi på Studiefrämjandets lokaler där han idag jobbar med invandrarungdomar och försöker integrera dem i det svenska samhället. Han sträcker fram handen och med ett vänligt leende säger han "Issam". Efter att vi hittat ett rum att genomföra intervjun i så är jag givetvis väldigt nyfiken på hur det kommer sig att en livvakt till en sådan världskänd politiker som Arafat har hittat hit till Motala.

– I juni 2007 flyttade jag till Motala. Motala är bra för familjen, säger Issam Belbaisi.

Han hade hört talas om staden via en kompis som bodde här sedan tidigare. Men historien om Issam Belbaisi börjar långt tidigare. Han föddes 1964 och träffade Yassir Arafat redan som 14-åring på besök i Beirut i Libanon. Arafat trodde inte riktigt på att han var 14 år utan tog honom för en mycket äldre person på grund av hans längd. Fyra år sedan vid 18 års ålder tyckte Yassir Arafat att det var dags för Issam Belbaisi att börja jobba för honom. Han blev först skickad till en miliärhögskola i Irak innan han 1984 blev livvakt åt Arafat. Karriärvalet förklarar han så här.

– Därför att jag är stor, säger han och ler.

Issam Belbaisi förklarar att det inte var något konstigt att ta ett sådant riskfyllt uppdrag som att vara livvakt åt någon som sedan dess utsatts för många mordförsök. Yassir Arafat var den som utmanade Israel och på allvar ledde kampen för ett fritt Palestina. Att sluta upp bakom Arafat var helt normalt. Men Issam Belbaisi poängterar att han inte enbart var livvakt. Han var exempelvis säkerhetsrådgivare och berättade för Arafat hur den palestinska befolkningen hade det.

– Det var ett specialuppdrag (special mission), som Issam Belbaisi själv uttrycker det.

Det var speciellt på många sätt att arbeta för Arafat, eftersom han var så mångsidig som person. Uttrycket att hålla många bollar i luften verkar ha stämt in ganska bra på Yassir Arafat.

– Han kunde läsa, lyssna i telefon och ge någon order samtidigt. Han var många personer i en. Han kunde göra fem saker på en gång. det var abnormalt, minns Belbaisi.

Arafat själv och många i hans stab och omgivning kunde ibland ha väldigt olika åsikter. Men i slutändan sågs Arafat som den självklare ledaren som skulle leda Palestina framåt.

– Alla ställde upp för honom, menar Belbaisi.

Arafat kunde ibland uppfattas som ganska auktoritär. Själv vill Issam Belbaisi också lyfta fram Arafats goda sidor.

– Han är som en far, menar Belbaisi.

I drygt 20 år jobbade Belbaisi nära Arafat, från 1984 till 2004, även om han ibland kunde resa iväg på uppdrag där inte Arafat själv var närvarande. 2004 fick den karriären ett hastigt slut då Arafat dog. På hösten blev Arafat plötsligt svårt sjuk och han flögs till ett sjukhus i Paris. men den 11 november förklarades han död. Dödsorsaken är oklar och i efterhand har det spekulerats i om Arafat i själva verket förgiftades. Issam Belbaisi själv är övertygad om att Arafat mördades och att det var Israel som låg bakom, eftersom Israel enligt Belbaisi försökt mörda Arafat flera gånger och dessutom deklarerat viljan att se honom död offentligt.

Belbaisi fick byta jobb och blev istället polischef i Palestina. Beslutet att lämna Palestina för Sverige kom 2006 när det utbröt krig mellan Fatah, där Issam Belbaisi var medlem, och Hamas som tagit över makten i Palestina. Även om Hamas stod för någonting annat än vad Belbaisi stod för, så ville han inte strida.

– Jag kunde inte skjuta mot mina egna landsmän, minns han att han resonerade.

2006 flyttade han och familjen därför till Sverige. Han hade hört att Sverige skulle vara ett bra och fritt land, så valet var ingen slump. Efter en vända i Vingåker hamnade Belbaisi alltså i Motala. Hans bild av Sverige var bra sedan tidigare och att hans syster redan bodde i Sverige påverkade naturligtvis flytten hit. Men det fanns också förebilder från landet han såg upp till. Han gillade Olof Palme så mycket att det påverkade honom på ett ytterst personligt sätt.

– Jag la till namnet Olof när jag blev svensk medborgare, säger han och förklarar även att Palme och Arafat var goda vänner.

Ämnet Sverige och Palestina har också varit i debattens hetluft på senare tid när Sverige som första EU-land erkände Palestina som stat. Beslutet har både varit kritiserat och hyllat från olika håll därargument för hur bra det är för fredsprocessen lagts fram. Men beslutet är något som åtminstone issam Belbaisi visar stor uppskattning för.

– Många tack till den svenska regeringen och det svenska folket. Det är inte första gången Sverige har hjälpt oss, säger Issam Belbaisi som möjligtvis anspelar på Olof Palmes band till Palestina.

Idag lever han ett betydligt lugnare liv än vad han gjorde i Palestina. Hans tre barn är nu 20, 16 och 14 och den äldsta studerar på universitetet i Karlstad. En väldigt stor befrielse upplever han i något som många av oss kanske tar för givet, nämligen yttrandefriheten.

– Jag kan säga vad jag vill i Sverige, säger han.

En svårighet han upplevde med livet i Sverige var att få jobb. Trots hans säkerhetspolitiska meriter avr det svårt att ens få jobb som vakt med motiveringen att det krävdes svensk utbildning för jobben. Till vardags arbetar han idag, som tidigare nämnts, med att integrera invandrarungdomar in i det svenska samhället på Studiefrämjandet. Bland annat har han bjudit in arbetsförmedlingen, polisen och andra samhällsinstitutioner för att informera om det svenska samhället. Det senaste projektet han har för att uppnå sitt integrationsmål är den Svensk-arabiska föreningen i Motala som grundades så sent som i maj i år. Issam Belbaisi verkar brinna för ungdomsfrågor generellt och han tar bland annat upp drogproblemen i samhället innan intervjun avslutas.

– Vi måste skydda våra ungdomar, menar han.

0141-22 36 00

Issam Belbaisi föddes 1964.

Som 14-åring träffade han Yassir Arafat för första gången i Libanon.

I nära 20 år var han bland annat Arafats livvakt.

2004 blev han polischef i Palestina

2006 flyttade han till Sverige och 2007 hamnade han i Motala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!