Kompetensbrist kan ge stängda apotek

Har du mötts av ett tillfälligt stängt apotek eller tillfälligt ändrade öppettider? Det kan finnas förklaringar som har med lag och kompetensbrist att göra.

Malin Staf, chef på Kronans Apotek i Motala ser att svårigheten med kompetensbristen drabbar de mindre apoteken hårdare.

Malin Staf, chef på Kronans Apotek i Motala ser att svårigheten med kompetensbristen drabbar de mindre apoteken hårdare.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-09-29 16:00

I Motala finns fem apotek i tre olika kedjor; Kronans Apotek, Apoteket Hjärtat och Apoteket AB. Apotek som har samma bekymmer – brist på utbildade farmaceuter.

På Apoteket AB, som har sin verksamhet på Stora Torget och Mariebergs vårdcentral, är Jenny Rangsjö chef. Hon berättar att bristen på farmaceuter påverkar hela branschen.

– Vi kan inte bara sätta in en vikarie som inte är utbildad. Man måste ha utbildningen, det är ett legitimerat yrke, säger hon och fortsätter:

– Vi har bemanning som det är nu, hos oss. Men vi har apotek i vår nära region där det är betydligt större kris och där man dessutom inte får sökande till tjänster som utlyses.

För att apoteken ska få ha öppet krävs, enligt lag, att det finns minst en legitimerad farmaceut på plats. Det tillsammans med bristen på just farmaceuter påverkar apoteken i Motala. På Kronans Apotek är Malin Staf chef och hon berättar att de har bara en farmaceuttjänst. Uppstår sjukdom eller annan frånvaro får hon låna in från andra apotek inom samma kedja för att slippa stänga.

– Det är jättesvårt att hitta utbildad personal, det gäller alla kedjor, men det är mer sårbart för de små. Jag har tvingats stänga två och en halv dag på ett år på grund av detta, men jag önskar att jag inte behövt stänga alls. 

Hon tillägger att hon gärna sett att det gick att ha öppet den övriga delen av apoteket, och bara stänga receptutlämningen, med det är inte tillåtet.

undefined
Malin Staf, chef på Kronans Apotek i Motala ser att svårigheten med kompetensbristen drabbar de mindre apoteken hårdare.

Kim Folkesson, chef på Apoteket Hjärtat, med två apotek i Motala, och svarar via pressinformatören att kompetensbristen märks även hos dem. ”Precis som i stora delar av landet så har vi ibland utmaningar med att rekrytera farmaceuter. Vi har däremot haft en ganska stabil personalgrupp och därmed haft bra bemanning”.

De har trots bristen på legitimerad personal inte behövt stänga något av sina apotek i Motala.

”När det uppstår akuta behov har vi ett fint samarbete i regionen, så vi hjälper varandra med bemanningen och säkrar att vi kan hjälpa våra kunder på bäst sätt”.

Och just att låna personal inom den egna kedjan är ofta lösningen som de får ta till berättar Jenny Rangsjö.

– Blir det svårt drar vi ner öppettiderna på Marieberg, då vi har större kundström i stan. Men vår del av Apoteket AB täcker en stor region av Östergötland och stora delar av Småland och i det ser vi styrkan och klarar oss ändå ganska bra, säger hon.

undefined
"Det har blivit fler apotek och utökade öppettider men inte fler farmaceuter", säger Jenny Rangsjö, chef på Apoteket AB Stora Torget.

Samtidigt är bristen på kompetens inget nytt. Den fanns redan innan monopolet släpptes 2009. Men då kunde alla dela personal mellan apoteken.

– Det har blivit fler apotek och utökade öppettider men inte fler farmaceuter, säger Jenny Rangsjö.

En brist som påverkar kunderna i slutänden, även om det inte alltid handlar om stängda apotek innebär personalbristen kanske framför allt längre väntetider för dem som står i kön.

Och frågan som hänger kvar är hur en bransch kan ha kompetensbrist i årtionden utan att det blir bättre.

– Jag tror att det är ett lite anonymt yrke, man vet inte vad vi gör och vad det innebär när vi gör i ordning ett recept. Det är rätt många kontroller. Det är ju så att är det felskrivet på ett recept så är det vårt ansvar, det ligger inte på läkaren som skrivit ut det utan på oss farmaceuter, säger Jenny Rangsjö men avslutar också med att säga:

– Apotekspersonal är väldigt lojal och gör allt för att de känner ansvar för kunderna.

Så många hoppar av

Farmaceut är ett samlingsnamn för de som läst farmaci vid universitet. Totalt finns i Sverige sammanlagt åtta utbildningar, på fem orter, till farmaceuter.

Receptarie/Farmaceut, 3 år 180 hp:
Från 2019-2023 sökte 11 367 varav 1 644 studenter antogs.
Av antagna studenter 2006-2016 slutade i snitt 46 procent/per år innan examen.

Apotekare, 5 år 300 hp:
2019-2023 sökte 16 057 varav cirka 1 251 antogs.
Av antagna studenter 2004-2014 slutade i snitt 39 procent/år innan examen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!