Apotekaren som blev krögare

"Livet börjar med bokstaven M. M som i mor. M som i mat. M som i medicin. M som i människor. M som i Mughals. En restaurang med förkärlek till autentiskt indisk mat."

Mughals Vindaloo.

Mughals Vindaloo.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-08-29 09:46

Mohammad Saiful Islam är nöjd med livet. Nu kan han koppla av. Tillsammans med hustrun Nilufar har de jobbat, kämpat och slitit med blod och svett och i januari 2016 har de äntligen lyckats besanna drömmen om egen restaurang.

Mohammad och Nilufar från Bangladesh är de nya ägarna av Mughals, uttalas Mug'als, i Motala.

De stolta nya ägarna är egentligen utbildade till annat. Hon har kandidatexamen i ekonomi och han har master i farmaci och en yrkesexamen som receptarie.

– Chili, ingefära, kummin och gurkmeja är de bästa naturmedicinerna. Kryddorna är mycket rika på antioxidanter som är bra för matsmältningen. Jag som är van att jobba med anti-inflammatoriskt läkemedel vet att dessa naturliga kryddor är jämförbara med medicin. Och jag kan stolt säga att kryddorna är aktiva ingredienser i det indiska köket.

"Mästare i vegetarisk matlagning"

Och det är just därför som Mohammad brinner för den kryddrika maten. Indien är späckad på matkultur som inget annat land kan stoltsera med. Det är han starkt övertygad om.

– Mina kockar är mästare i vegetarisk matlagning. Och köttälskare är mycket välkomna till restaurangen. Här kommer de inte att gå miste om något. För tillsammans med grönsaker och ris, kokta i kokosmjölk, ersätts trist smak till aromatisk och ger något söt och syrlig munkänsla, säger han.

På andra våningen ovanför Netto på Östermalmsgatan dyker de första lunchgästerna upp. Eftersom restaurangen har en kock mindre skyndar sig Mohammad till disken för att ta emot beställningar.

– Jag har två kockar som jobbar heltid, men en av dem är på semester i Paris, säger han ursäktande.

Två gånger pistolrånade

Innan Mohammad och Nilufar tog över restaurangen hade den varit pizzeria. Det serveras fortfarande pizza och här kan kunder också beställa vanlig svensk husmanskost. Mohammad säger att svenskar har fördomar om den indiska maten.

– Den allmänna bilden är att indisk mat är för starkt kryddat. Jag vill bryta den fördomen. Jag har två kockar som lagar utmärkt mat utan att någon gäst bränner hals eller mage. Hos oss serveras den goda maten i milda smaker. All mat balanseras med nyttiga kryddor för att förhindra de brännande effekterna.

Restaurangdrömmen har dock inte varit enkel för paret. Under sina fem år i Sverige har Muhammad utsatts för två rån under pistolhot.

– Den första incidenten var i Nyköping. Jag och min fru ägde en liten orientalisk matbutik. Lönsamheten var inte stor, men vi kämpade på. Jag jobbade extra som lokalvårdare och min fru skötte om butiken. Det var då som jag fick det värsta samtalet i mitt liv.

Mohammad beskriver skräcken över sin hustrus och barns säkerhet. Hur han skyndade sig till butiken där han möttes av polis och ambulans.

– Tack och lov var hon oskadd. Hon spenderade en natt på sjukhuset. Vi bestämde oss för att sälja.

"Förälskade oss i staden"

Av en slump snubblade Mohammad på en annons som han hittade på nätet. En restaurang med bra läge var till salu.

– När vi kom till Motala för att titta på den förälskade vi oss i staden. Det är så vackert här med vattnet, kanalen och de trevliga Motalaborna. Att vi sedan blev rånade igen i restaurangen har inte skrämt bort oss.

Mohammad berättar att sedan han lärde sig det svenska språket upptäckte han hur mycket bokstaven M har präglat hans liv.

– M som i Motala, säger han och tittar på sin fru Nilufar när hon kommer ut från köket.

Hon nickar instämmande med ett stort brett leende.

Mughals

Nya ägarna: Apotekaren Mohammad och ekonomen Nilufar.

Konceptet: Serverar vad de beskriver som den enda indiska restaurangen med riktig indisk mat. Pizza och svensk husmanskost finns på menyn.

Maten: Lagas med stekt indiskt smör. Saffran, ingefära, kummin, lagerblad och nötter är hemligheterna. Allergifri, glutenfri- och vegetarisk mat finns på menyn.

Rekommenderar: Kulfi och indisk vitlöksbröd. Till efterrätt finns egen hemmagjord glass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!